reklama

Současným mediálním prostorem hýbe kauza kolem podezřelých dotací pro Agrofert ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Zatímco v politickém boji dochází k emocionálním konfliktům psychiatr se z míry kauzou vyvést nenechal. "Já vím, že je (dotace) vrátíme, takže nervózní nikterak nejsem,“ uvedl s úsměvem.

Následně pokračoval s popisem hlavního aktéra celé záležitosti. "Tento typ lidí absolutně postrádá to, čemu ostatní říkají svědomí, empatie či soucit se slabýma. Jejich mozek je mozek predátorů. Když se citlivější člověk setká s takovýmto typem, má pocit, že stojí před klecí tygra, jejíž mříže jsou příliš tenké,“ charakterizoval naturel předsedy vlády  Andreje Babiše.

"Chybí propojení mezi primárním centrem strachu a uvědoměním si strachu. Pokud nebude mít strach budete konat víceméně bezchybně a nechápete, proč se ostatní bojí," popsal, jak mozek lidského predátora funguje. Srovnal je pak s psychopaty.

Upozornil také, že být psychopatem neznamená zároveň patřit jednou nohou do kriminálu. "Bylo by velkou chybou domnívat se, že všichni psychopati končí v base. Tam jdou jen ti nejblbější a nejméně rozumní.“

Psychiatr také upozornil, že psychopati končí častěji než ve vězení nebo psychiatrické léčebně na vedoucích pozicích a také se často stávají politickými vůdci.

"Ono je to automaticky tlačí na vedoucí pozici,“ následně vysvětlil, že jako přirozené vůdce je vnímá i většina ostatních lidí. Lidé totiž komunikují prostřednictvím standardní verbální komunikace jen ze 30%. "Zbytek jsou nonverbální, podprahové signály. Takže oni mají automaticky charisma a strhují na sebe taky vedení. Navíc, většinou se líbí holkám, které v nich vidí biologické ochránce svých budoucích dětí."