reklama

Demonstrace probíhají od dubna, kdy Babiš jmenoval do funkce ministryně spravedlnosti Marii Benešovou (ANO). Demonstranti ji považují za jeho loutku, která bude za něj lobovat v souvislosti s vyšetřováním kauzy Čapího hnízda. Proto žádají její odvolání.

Postupně se demonstrace transformovaly k vyjádření nespokojenosti s osobou premiéra Babiše a jeho strany ANO obecně. Velkým podnět jim dala zpráva Evropské komise, podle které je Babiš v konfliktu zájmů a jeho bývalá firma v svěřenském fondu, Agrofert, není tak úplně bývalá a že ji Babiš stále ovládá. Zpráva osočila Agrofert, že neoprávněně čerpal řadu evropských dotací a navrhuje jejich vrácení, což celkově dělá asi 450 miliónů korun.

Organizátoři demonstrace uvedli všechny své požadavky. „Požadujeme přijetí pojistek nezávislosti justice a demisi Marie Benešové. Za druhé Agrofert vrátí všechny neprávem obdržené dotace. Za třetí stopku veškerým dotacím pro Agrofert. Za čtvrté se Babiš zbaví médií a za páté nebude dělat, že je normální, že premiér naší země je člověk ve střetu zájmů, jeho problémy poškozují celou zemi, požadujeme demisi Andreje Babiše,“ řekl hlavní organizátor demonstrací z hnutí Milion chvilek pro demokracii, Mikuláš Minář.

Na pódiu se vystřídala řada osobností. Jako první přišel zakládající člen Unie daňových poplatníků ČR a specialista na postupy Ministerstva financí David Hubal.  Podle něj čeští úředníci zcela rezignovali na kontrolu dotací. Hubal tvrdí, že to je dáno strachem z Babiše, který si do všech úřadů dosadil své lidi.

Podle auditu je celý český systém kontroly a udělování dotací velmi špatný, tvrdí na základě zprávy televize Seznam.cz. Úředníci např. vůbec nekontrolovali, zdali daná firma splňuje dostatečně podmínky ani zdali není v konfliktu zájmů. Nesnažili se též, aby bylo více nezávislých nabídek, případně měnili hodnotitele, kteří se dožadovali více podkladů.

Proti Babišovi vystoupil i spoluorganizátor slovenských protestů Za slušné Slovensko Juraj Šeliga. „ Stydím se za to, že Andrej Babiš je rodák ze Slovenska,“ uvedl právník s tím, že Babiš používá stejnou rétoriku jako bývalý slovenský premiér Robert Fico, jehož demisi demonstranti žádali po vraždě novináře Jána Kuciaka. Fico osočil demonstranty, že jsou placení židovským finančníkem a známým podporovatelem občanských aktivit, Georgem Sorosem.

Demonstranti se na pódiu několikrát vymezili proti obviňovaní ze strany Babiše a Benešové, že jsou ve skutečnosti placeni někým jiným. Podle Hubala tím chtějí jen „ hodit špínu na naše setkání, vyvolat u lidí podezření, že nás financuje temná síla, a zmást vás, občany“. Organizátoři se brání tím, že veškeré údaje o jejich financování lze zjistit z transparentního účtu.

Na pódiu vystoupil i ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka. „Já jsem ten, koho Babiš se svojí ‚estébáckou‘ minulostí označuje za udavače,” zahájil svoji řeč Ondráčka. Podle něj je premiér „cynický predátor“, kterému na občanech vůbec nezáleží. Uznal však, že ani předtím nefungovala česká politika bez problémů.

Právě Transparency International podala podnět k Evropské komise, aby vyšetřila možný střet premiéra Babiše. Ten tuto skutečnost používá k znehodnocení zprávy. „ „Je zřejmé, že opisovali od Pirátů a Transparency International,“ uvedl o autorech studie. O Transparency International se již dříve vyjádřil, že se jedná o „zkorumpovanou neziskovku“, protože má brát peníze od Bruselu.

Ondráčka skutečně potvrdil, že organizace dostává peníze od OLAFU. „ Je to pravda. Je to jeden z našich asi padesáti jiných zdrojů,“ sdělil v rozhovoru pro server Echo24. Podle něj je to normální věc. „ OLAF má jednak svoji vyšetřovací část, která šetří. Poté má i grantovou část, která podporuje univerzity, vzdělávací centra nebo organizace jako jsou Transparency.“

Podle komentátora Petra Peška z listu E15 je však zapojení organizace v demonstracích „ poněkud zvláštní“, ačkoliv to její představitelé a stoupenci „neradi slyší“. Pešek poukazuje na to, že Ondráčka před pěti a půl lety zvažoval post ministra vnitra za ANO, i když se o problémech Babiše vědělo už v té době. Podle Peška současné aktivity Transparency ukazují na její posun z role nezávislého aktéra, za nějž se považuje, v vyprofilovanou politickou sílu.