reklama

„Já jsem tady hlavně proto, že jsem se Vám přišla poklonit. Protože nejste lhostejní, máte své rodiny. chcete žít obyčejně, krásně svůj život. Jste často introverti, kterým často nedělá dav dobře, a přesto jste tady tu, nejste někde na plovárně,“ sdělila viditelně dojatá Čvančarová shromážděnému davu.

„Troufám si říct, že stejně jak já jste se v dětství naučili význam slov, jako jsou čest a pravda. V dnešní době jsou tato slova považována za nadávky, ale já od toho neustoupím, protože jsem poznala, že zrada bolí více než smrt. A já nezradím význam těchto slov jako je pravda, láska, čest, vlastní zodpovědnost. Protože to jsou slova, která tvoří svobodu, jsou základy demokracie,“ řekla herečka známá z seriálů Most! či Černé vdovy.

Tímto se Vám klaním. Jsme tady společně a v tom je naše síla. Takže pane Babiši, nás si prostě nekoupíte. Já vím, že si asi můžete koupit mnoho, taky nám to ukazujete. Nás, naše naše srdce, naši svobodu, naši čest, naši svobodu, si ale nekoupíte,“ uvedla Čvančarová s tím, že si nepřipravila dlouhý proslov a mluví od srdce.

Server Express, který je považován za silně probabišovské médium, však tvrdí, že lidé na diskuzních fórech tím nebyli příliš ohromeni. „ Mám ji ráda jako herečku, ale do politiky by se plést neměla, protože jí vůbec nerozumí. Jen se ztrapňuje,“  cituje server jednu diskutující.

„ Je zajímavé, že když se některá herečka potřebuje zviditelnit a připomenout, začne kafrat do politiky a zúčastňuje se všelijakých akcí, kde ji zabírá kamera,“ měla říci další. Server však nezmiňuje, kde dané reakce našel. 

Server Parlamentní listy, které bývá též považován za probabišovské médium, upozornil, že to není poprvé, kdy se Čvančarová byla politicky aktivní. V roce 2013, během první prezidentské volby, herečka vyjádřila veřejně podporu prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi.

Naopak jeho protivníka, současného prezidenta Miloše Zeman, tvrdě zkritizovala za jeho slova o impotenci šlechticů a naopak sexuální výkoností zemanů. Vytkla mu, že tím v zásadě vyzývá k znásilňování žen. Za její tvrdá slova jí měli začít chodit ostré nadávky. „ Jsem nazvána jako vlastizrádce, kolaborantka, nacistická prostitutka, nebo že podporuji fašistického cizáka,“ sdělila serveru iDNES.cz.

Na úterní demonstraci na Václavském náměstí, na které se sešlo dle organizátorů 120 000 lidí, vystoupili i další známé osoby. Např. herečka Iva Pazderková či Barbora Hrzánová či herci Tomáš Hanák, Ivan Trojan a Jiří Mádl.

Demonstrace pořádané Milionem chvilek pro demokracii se konají od tohoto dubna. Impulzem pro ně bylo vyměnění jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti poté, co její předchůdce Jan Kněžínek podal demisi. Podle demonstrantů se jedná o podezřelou záležitost, protože se tak stalo poté, co policie policie předala státním zástupcům k rozhodnutí případ Čapího hnízda. Podle kritiků je to důkaz toho, že Babiš chce prostřednictvím jemu nakloněné Benešové ovlivňovat justici.