Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exprezident Klaus šel s pravdou ven: Odhalil svůj vztah k Rusku

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Václav Klaus na svých stránkách zveřejnil projev v němž hovoří o specificích ruské politiky. Popsal své zkušenost z dob svého vládního angažmá (jako ministr financí a posléze premiér) a také uvedl, proč je dnešní Rusko odlišné od demokratických režimů v Evropě.

„Já se nesnažím předstírat, že bych byl nějakým expertem na Rusko,“ řekl na úvod Klaus, aby jeho postřehy k nejrozlehlejší zemí světa byly brány s rezervou.

Bývalý prezident popsal, jak vypadala jeho zkušenost s Ruskem, když byl předsedou vlády v době transformacev 90. letech. „Po pádu komunismu jsem se snažil vyjednat normální, standardní, vzájemně výhodné vztahy mezi našimi zeměmi bez ohledu na to, že většina mého produktivního věku byla negativně ovlivněna sovětským imperialismem,“ uvedl prezident, že tehdy nevnímál záasadnější problémy v jednání.

„Nedémonizuji Rusko ani jeho prezidenta. Respektuji a myslím, že bychom všichni měli respektovat, že Rusko má své autentické národní zájmy, které se bezpochyby liší od zájmů mých a mé země,“ bývalý prezident následně zdůraznil, že Rusko se neodlišuje jen politickým systémem, ale řadou dalších věcí veřejné zprávy a proto je tamější režim autoritářský nikoliv demokratický.

Klaus se vrátil i k svému největšímu tématu, kterým byla přeměna řízené ekonomiky na tržní, což podle jeho slov v Rusku nezvládli dodnes. „Rusové naprosto nezvládli kontrolu makroekonomiky – měnová a fiskální politika nebyla dostatečně opatrná – a nevyhnutelná hyperinflace, jež byla důsledkem, zničila všechno, zejména důvěryhodnost ruských vůdců v té době,“ jak je u Václava Klause obvyklé, následně nenápadně pochválil období své vlády, jelikož zdůraznil, že Česká republika na rozdíl od jiných post-komunistických zemí nemusela provádět měnovou reformu.

„Rusko nemělo jasnou vizi transformace, nemělo politiky, kteří by ji mohli formulovat a Rusům vysvětlit. Ani Gorbačov, ani Jelcin to nedokázali. Byli příliš spojeni se starým komunistickým režimem. Nesnažili se vytvořit standardní (ideologicky dobře definované) politické strany. Bez skutečných politických stran nemohly ruské vlády a ruští premiéři začít budovat svůj elektorát," popsal jeden z nejvýraznějších politiků polistopadové éry našich dějin, v čem, podle jeho názoru, spočívají specifika ruské politiky.

Témata:  Václav Klaus Rusko politika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.