reklama

Podle sociologa za úspěchem demonstrací stojí schopnosti organizátorů a také rostoucí množství problémů premiéra Babiše, zejména čerstvá zpráva Evropské komise zvětšila množství účastníků demonstrací.

„Babiš ztrácí kontrolu nad svou mediální sebeprezentací a to organizátorům hraje do karet, jelikož to ukazuje zranitelnost osobnosti, proti níž se demonstruje,“ uvedl jednu z okolností Císař.

Demonstrace můžou mít reálné výsledky, jelikož premiér není žádný diktátor. „Je schopen kompromisů, je schopen hrát různé partie. Má kompetentní tým a dokážu si představit, že určitých ústupků je schopen. Například vyměnit ministryni Benešovou,“ popsal možný scénář.

Další vývoj je pak odvislý od chování politických stran. „Pokud nebude ČSSD a KSČM nadále podporovat vládu, je velký manevrovací prostor ke změnám, ale na této konstelaci závisí,“ analyzoval politické okolnosti sociolog.

Aktuální dění rozebral také v souvislostech čísel a vědeckých poznatků o demonstracích. „Záleží na řadě faktorů, na základě výzkumů politických protestů, kterým se věnuji, je možní soudit, že by názor aktivních 3, 5% (cca počet demonstrantů) volících je rozhodující, k tomu jsem skeptický. Záleží na chování protistrany, jak je schopna tu partii sehrát, mezinárodní kontext, zájmy dalších hráčů. Zároveň platí, že velikost a vytrvalost demonstrací a rostoucí masa pokud se nabalí, může skutečně něco znamenat,“ ve hře tak je řada okolností.

Sociolog také okomentoval argument ohledně vítězství ve volbách hnutí ANO, který je dáván do protikladu k demonstracím. Andrej Babiš vyzval pořadatelé demonstrací, ať založí politickou stranu a obdobně reagoval i prezident Miloš Zeman. „To prostě není pravda, že demokracie je založena na volbách jednou za čtyři roky. Protestní instituty se používají napříč volebními obdobími. Podle všeho mají spíše pozitivní účinky. Největší počet tzv. mimovolebních politických aktů známe z těch ekonomicky nejvyspělejších zemí,“ odmítl důrazně validnost argumentu znalec politických protestů.

„Během volebního období se řeší řada konkrétních problémů, a teď řešíme jednu takovouto konkrétní kauzu. Volič v roce 2017 nemohl vědět, do jakých problému se dostane Andrej Babiš v roce 2019. Voliči nemají stroj času. V demokracii je naprosto normální, že se lidé, kterým to vadí, vyjádří v demonstracích,“ uzavřel