Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Foldyna je padlý na hlavu? Nora Fridrichová už se neudržela!

Jaroslav Foldyna /ČSSD/, poslanec
Jaroslav Foldyna /ČSSD/, poslanec
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Novinářka a moderátorka pořadu 168 hodin, Nora Fridrichová, se v rozhovoru pro DVTV vymezila proti nařčením, že je aktivistkou. Za svými kritickými komentáři vůči politikům si stojí s tím, že je to práce žurnalisty. Ostře se pustila do poslance Jaroslava Foldyny, který ji obvinil z toho, že vyzývá k „holokaustu“ lidí starších 40 let.

Bulvární server Expres osočil Fridrichovou, že je je „otravnou angažovanou aktivistkou“. Novinářka však důsledně odmítá, že by jí byla. „ Já nechodím třeba na demonstrace ani jako divačka. Třeba když jdu volit, dám fotku z volební místnosti, ale ani náznakem nesděluji, jaké jsou moje volební preference. I když někteří mají pocit, že je znají, ale asi by se divili. Mezi novinářem a aktivistou mám zeď a cítím se být tím prvním. Rozhodně ne tím druhým, i když mi to někdo podsouvá,“ uvedla v rozhovoru s tím, že za „ nepřípustnou angažovanost“ by považovala třeba to, kdyby se angažovala ve prospěch nějakého politika.

Fridrichová upozorňuje, že pořad 168 není zpravodajským pořadem a nebojí se satiry. Její vystupování na sociálních sítích tak není s ním rozporu. „ Fakt je, že někdy mě napadne něco, co oglosuji jednou nebo dvěma větami, tak jak to ve světě sociálních sítí chodí. A dělá to tak docela hodně novinářů. Je to možná nějaký ventil, když pracujeme každý v tom informačním prostředí,“ poukázala moderátorka.

Politici to však nevnímají a přecházejí, že tak činí jiní novináři, protože je z veřejnoprávního média a oni tak mají pocit, že na ní mají větší páky. „ „Ale domnívám se, že kdybych byla pouze tou televizní mluvící hlavou, tak mluvící hlava v televizi je v Severní Koreji a domnívám se, že svobodná společnost, ve které se domnívám, že žiji, tak unese novináře, který napíše glosu na svůj facebook?“ vymezila se vůči nim Fridrichová.

Kodexu ČT požaduje nestrannost moderátora .Fridrichová si myslí, že jej svými komentáři neporušuje, protože prací novináře je být kritický. „ Bod kodexu si vztahuji k podpoře politických subjektů, ne k hodnocení stavu v společnosti, ať je to stav ekonomický nebo sociální,“ uvedla moderátorka podle níž kodex zcela nereflektuje informační vývoj. Za rozpor s kodexem by považovala, kdyby zastávala jiné stanovisko než jaké bylo uvedené v reportáži pořadu 168 hodin.

Fridrichová však přiznává, že je vždy na zvážení, jestli může být tolik sarkastická. Poukazuje však na tom, že v „tomto duchu“ píše už od roku 2006 a vždy na adresu těch, kteří jsou u moci.

Hlavní část rozhovoru byla věnována její mediální přestřelce s poslancem za ČSSD, Jaroslavem Foldynou. Tu odstartoval její ironický komentář na adresu „instinktivního populismu“, kterým dle ní oplývá dnešní vláda a jehož projevem je „uplácení“ voličů s cílem odvést pozornost od problémů Andreje Babiše. „ „Podle mě by celonárodní situaci zklidnila nějaká úleva voličům a dovoluji si navrhnout letenky zdarma pro 40+, do zemí mimo EU samozřejmě,“ napsala Fridrichová.

Foldyna si příspěvek vynaložil poněkud svérázným způsobem. „ V Německu ve 30. letech 20. století mohli za všechny problémy Židé. V České republice v roce 2019 mohou za všechny problémy lidé starší 40 let... ,“ napsal na svém Twitterovém účtu.

Fridrichová přiznává, že by jí taková interpretace nenapadla a že podcenila to, že někdo by mohl být přesvědčen, že by člověk z ČT vyzýval k deportaci určité části obyvatelstva. „ To by bylo naprosto nepřípustné a takový člověk by dostal zasloužený vyhazov,“ řekla moderátorka razantně.

Podle ní však Foldyna a další její kritici v této dezinterpretaci cíleně pokračovali i poté, co dala jasně najevo, že se to byl vtip, kterým mířila na svoji generaci a tedy i na sebe (Fridrichové je 41 let). „ Vytahovat nejcitlivější moment dějin – holocaust – do reakce na nějaký tweet je fakt na hlavu. Ať se na mě pan poslanec nezlobí. To je prostě od něj naprostý nevkus. Mávat holocaustem se nemá, i když to dnes část politické reprezentace dělá,“ rozčílila se v novinářka v rozhovoru.

Podle ní se politici pokouší zcela ovládnout mediální prostor a vyžadují po ČT, aby byla zticha. „ Já nechci, abychom žili v zemi, kde své názory na ostatní říkají jenom politici.“ Fridrichová poukazuje, že oni mají ze svých glos politický zisk. „ Co z toho mám já? Nic,“ uvedla moderátorka s tím, že si ve svých glosách jednoduše pouze dělá z věcí legraci.

Témata:  Nora Fridrichová Jaroslav Foldyna

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy