Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR hrozí ztráta 30 miliard korun, varuje ministryně. Jako z ruské propagandy, pustil se do ní Michálek

Klára Dostálová (ANO)
Klára Dostálová (ANO)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Auditní zpráva Evropské komise, podle které je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů, vzbuzuje velké emoce. Zřetelné to bylo v úterních Událostech a komentářích ČT, kde se střetli velcí Babišovi kritici, předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a  předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO).

Podle zprávy Evropské komise Babiš stále ovládá firmu Agrofert, kterou kvůli tzv. „lex Babiš“ převedl do svěřenského fondu. Protože je vysoce postavený politický činitel, je tak ve střetu zájmů – čemuž měl tento zákon zamezit. Podle zprávy Agrofert neoprávněně čerpal evropské dotace a proto auditoři doporučují, aby je vrátil. Mělo by se jednat o částku asi 450 miliónů korun.

Dostálová tvrdí, že Babiš není v žádném střetu zájmů. „My jsme přesvědčeni o tom, že pan premiér se žádným způsobem nepodílí na plnění rozpočtu z EU ze své pozice premiéra ani ministra,“ řekla.

S tím nesouhlasí Stanjura. Podle něj je premiér „každý den“ ve střetu zájmů. Řešení je jednoduché, tvrdí poslanec ODS. Stačí, aby se Agrofert neucházel o evropské dotace. „ Je to podle pana premiéra velmi úspěšná firma. Má tržby desítky miliard. A to má být firma podporovaná z peněz daňových poplatníků? K čemu jsou evropské dotace. K podpoře malých a znevýhodněných. A Agrofert není ani malý ani znevýhodněný,“ rozčílil se Stanjura.

Dostálová upozornila, že ČR se musí ke všem příjemcům chovat stejně. „ Pokud bychom některé ty věci, které ta auditní zpráva uvádí, aplikovali na všechny české firmy, mohla by ČR hrozit ztráta až 30 miliard,“ varuje ministryně.

Dostálová naznačila, že ODS je pokrytecká z toho důvodu, že v roce 2013 umožnila programy čerpání evropských dotací. „ Pak se vám to nelíbilo, schválili jste si lex Babiš, pan premiér se podle toho striktně chová a stejně se Vám to nelíbí,“ vytkla Dostálová Stanjurovi.

Babiš, stejně jako řada dalších ministrů ANO včetně Dostálové, zpochybnil zprávu s tím, že jim přijde nestandardní způsob, jakým byla zveřejněna. Podle Dostálové se za to měla Evropská komise omluvit a poslat průvodní dopis.

S odsouzením zprávy ze strany ANO nesouhlasí Michálek. „ PR hnutí ANO jedná stejně jako ruská propaganda. Vysílají různé dezinformace, aby vytvořily prostředí, kde není jasný, co je pravda a co ne, aby z toho nějak vybruslili“ rýpl si poslanec za Piráty.

Podle Michálka je velice problematické, že EU přestala proplácet dotační projekty Agrofertu. Podnikání premiéra tak dle něj platí čeští daňoví poplatníci. „A pokud to bude pokračovat tak, jak to vypadá, tak se dostaneme do té situace, kdy to všechno zaplatíme, a pak to budeme muset zpětně vymáhat,“ varoval.

Server iROZHLAS v květnu informoval, že objem žádostí nepředložených k proplácení Evropské komisi je přes 161 miliónů korun. Tyto projekty přitom už Agrofertu proplatit stát. Mezi nimi je i kritizovaná linky na výrobu toastového chleba Penamu za 100 milionů korun. Podle Evropské komise tato linka nemá žádný inovativní potenciál, jak Agrofert v žádosti o dotaci uvedl. Navíc sám Agrofert už takovou linku má.

Témata:  Klára Dostálová Zbyněk Stanjura Jakub Michálek (Pirátská strana) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy