reklama

Zatímco v dubnu za vládou stálo 45 procent respondentů, nyní je to o čtyři procentní body méně. Podle CVVM vládě častěji důvěřují nebo méně nedůvěřují lidé z měst o velikosti od 15.000 do 30.000 tisíc obyvatel, voliči ANO a lidé, kteří se podle vlastního vyjádření zajímají o politiku. Menší důvěru naopak vláda má u voličů ODS, rozhodných nevoličů nebo u lidí ve věku od 20 do 29 let.

Zemanovi podle CVVM více věří starší lidé nad 60 let, obyvatelé Moravskoslezského kraje, věřící katolíci a voliči ANO, KSČM, ČSSD a SPD. Naopak nižší důvěru má u lidí mezi 15 a 29 roky, vysokoškoláků, Pražanů, ale i lidí, kteří hodnotí ekonomickou situaci České republiky jako špatnou. Důvěra v prezidenta se poslední rok drží podle údajů CVVM mezi 47 a 55 procenty oslovených lidí.

Nejnižší důvěru z ústavních institucí mají tradičně Sněmovna a Senát. Důvěru jim vyslovilo 32 procent dotázaných, nedůvěru 62 procent. Oproti dubnu klesla důvěra v Poslaneckou sněmovnu o jeden procentní bod, v Senát naopak o dva procentní body stoupla.

Obecní zastupitelstva a starostové se tradičně těší nejvyšší důvěře 66, respektive 64 procent. Zatímco výsledky u obecních zastupitelstev zůstaly ve srovnání s dubnem stejné, starostové si o dva procentní body pohoršili. Krajským zastupitelům vyslovilo důvěru 46 procent respondentů, hejtmanům 43 procent.

CVVM upozornilo, že s výjimkou nižší důvěry ve vládu nepřekročily změny oproti dubnovému průzkumu "rámec možné výběrové chyby".