reklama

Příbuzní uvedli, že holčičku naposledy viděli před Vánocemi 2017. Státní zástupkyně Iva Brücklerová klade poručnici za vinu vedle týrání a opuštění dívky také ohrožení její výchovy, zanedbání povinné výživy a zpronevěru dávek a příspěvků, které babička na Valerii pobírala i po jejím neohlášeném zmizení. Žena je od loňského srpna ve vazbě, hrozí jí maximálně osmileté vězení.

"Dnes nejsem schopna vypovídat ze zdravotních důvodů, možná později. Už přes měsíc mám stavy bolesti, spoustu let trpím vysokým tlakem, bolí mě žlučník. Jsem slabá, vysílená," uvedla pěstounka u Obvodního soudu pro Prahu 3, který se dnes začal případem zabývat.

Soudkyně se obratem spojila s vězeňským lékařem, jenž prohlásil, že tvrzení obžalované je účelové. Hlavní líčení tak mohlo pokračovat, a to čtením ženiných předchozích výpovědí a výslechy svědků z okolí obžalované. Někteří z nich ženu velmi emotivně vyzývali, aby přiznala, co s dívenkou udělala. Soudní síní se opakovaně rozléhaly prudké hádky a nadávky.

Poručnice policii dříve sdělila, že se chtěla se všemi dětmi přestěhovat za jejich tetou do německého Freiburgu. Několikrát tam údajně s nimi byla na návštěvě vyřídit potřebné úřední záležitosti. Vypověděla, že Valerii pak na její vlastní přání u tety ponechala a s jejími sourozenci se vrátila do Prahy.

Teta dětí i její manžel dnes u soudu odmítli, že by u nich kdy Valerie byla. Přijely prý pouze tři starší děti a jejich poručnice prý tehdy tvrdila, že Valerie se léčí na psychiatrii. Když teta o Vánocích 2017 přicestovala do Prahy, obžalovaná jí podle ní nepřítomnost Valerie vysvětlila tak, že holčička tráví svátky u své matky.

Čtyři děti svého zesnulého syna dostala obžalovaná žena do péče v září 2016, a to navzdory tomu, že byla v minulosti odsouzena pro ohrožování výchovy mládeže. Sourozenci předtím strávili několik let v Klokánku poté, co je úřady odebraly z péče jejich matky.

Obžaloba tvrdí, že babička nejmladší Valerii a jejího o tři roky staršího bratra často nepřiměřeně trestala bitím za využití různých předmětů z domácnosti - například kuchyňské obracečky, tyče z vysavače nebo pásku. Tahala je podle obžaloby za vlasy a uši, házela s nimi o zeď a o zem, nechávala je klečet až do nočních hodin a nadávala jim.

U Valerie zašla poručnice podle obžaloby ještě dál - bila ji údajně pěstí i do obličeje, zacpávala jí ústa hadrem, svazovala jí ruce i nohy a připoutávala ji k madlu lednice či k záchodové míse, kde dívku údajně nechávala mnoho hodin ve tmě a bez možnosti pohybu. Násilím jí prý roztahovala nohy "do provazu", odpírala jí jídlo a pití a nutila sourozence, aby ji také bili. K zakrytí dívčiných modřin a jizev údajně používala mejkap a obvazy.

Státní zástupkyně poukazuje mimo jiné na to, že poručnice Valerii neumožnila navštěvovat povinné předškolní vzdělávání. Zpronevěrou dávek pěstounské péče a sirotčího důchodu podle ní způsobila dívce škodu nejméně 55.000 korun. Zmocněnec Valerie pro dívku požaduje 355.000 korun i za nemajetkovou újmu, pro jejího bratra dalších 130.000.

U soudu dnes vypovídala také pracovnice obecně prospěšné společnosti Dobrá rodina, která k obžalované docházela na předem ohlášené návštěvy, kde konzultovala problematiku výchovy dětí. Uvedla, že nepřítomnost Valerie na posledních setkáních ji nepřekvapila - uvěřila totiž tvrzením babičky, že dívka je ve školce nebo ve vedlejším pokoji. Vztah babičky a vnučky prý předtím vnímala jako hezký.