reklama

Weissová v pondělí v přednesu odvolání proti prvoinstančnímu rozhodnutí v korupční kauze někdejšího politika uvedla, že si Rath přísnější finanční postih zaslouží, protože bral úplatky, i když netrpěl nedostatkem. Navíc se za to nikdy neomluvil a nesnažil se nahradit škodu. Zabavení celého majetku a zákazy činnosti požaduje státní zástupkyně i pro některé spoluobžalované bývalého hejtmana.

Rath čelí obžalobě z přijímání úplatků za zmanipulovaná výběrová řízení na získání zakázek Středočeského kraje. Prvoinstanční Krajský soud v Praze mu za to loni uložil trest 8,5 roku vězení. Někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr, kteří podle žalobců machinace s tendry organizovali, dostali tresty o rok nižší. Součástí jejich zatím nepravomocného trestu je i propadnutí majetku za desítky milionů korun.

"Osm a půl roku vězení to je jako nic?" reagoval Rath na slova státní zástupkyně o nedostatečnosti jeho potrestání. I daleko kratší tresty mají podle něj na lidskou psychiku naprosto zničující dopad. "Státní zástupkyně si neuvědomuje, že posílá lidi téměř na smrt," prohlásil. Dlouhodobý trest vězení podle něj minimálně společenskou a profesní smrtí je. Úvahu bývalého politika o efektivitě vězeňského systému pak musel přerušit předseda senátu Pavel Zelenka, podle kterého se Rath odklonil od podstaty svého odvolání.

Někdejší hejtman také uvedl, že se nemá komu omlouvat a komu nahrazovat škodu, protože žádná škoda nevznikla a v případu není žádný poškozený. Weissová podle něj odůvodnila své odvolání zcela politicky a bulvárně tím, že "vysával veřejné rozpočty". Bývalý politik následně vypočetl své zásluhy o veřejné finance z doby, kdy byl za ČSSD poslancem a ministrem zdravotnictví. Dodal, že mu o peníze nikdy nešlo a že je nepotřebuje.

V případu vystupuje 11 lidí. Všichni dostali nepodmíněné či podmíněné tresty vězení. V pondělí už přednesli odvolání právníci deseti z nich, včetně obou advokátů Ratha. Podnikatelka Ivana Salačová, která vystupovala v případu jako spolupracující obviněná a jejíž výpověď posloužila jako klíčový důkaz, své původní odvolání vzala zpět.

Jako jediný z obžalovaných také v pondělí začal Rath přednášet své odvolání. V projevu pokračoval celý dnešní jednací den, mluvit bude i v pondělí, kdy je nařízené další jednání. Nejprve zopakoval argument svých obhájců o tom, že krajský soud nerespektoval pokyny odvolacího senátu, který už o případu jednou rozhodoval a stejný rozsudek zrušil kvůli použití odposlechů. Výrok Nejvyššího soudu, podle kterého lze odposlechy použít jako důkaz, byl podle něj pouze akademický a neměl mít právní dopad. Poté začal někdejší hejtman rozebírat veškeré jednotlivosti případu a vysvětlovat, proč svědčí o jeho nevině.

Soudy se kauzou zabývají od roku 2013. Její první větev se týká údajně zmanipulovaných zakázek na opravy zámku v Buštěhradě na Kladensku či budovy gymnázia v Hostivici a na modernizaci středočeských nemocnic. Za zajištění vítězství v tendrech brali podle obžaloby Kottovi s Rathem úplatky, o které se dělili. Převzít podle spisu stihli 38 milionů korun, pak je zatkla policie.