reklama

Podle mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka autobus narazil zezadu do kamionu. Původní informace uváděly šest zraněných, později počet stoupl na 15 a rostl. "Celkově jsme na místě ošetřili a následně do olomoucké fakultní nemocnice transportovali 18 zraněných, z čehož drtivá většina byli nezletilí pacienti. Jejich charakter zranění byl v drtivé většině lehký, jednalo se zejména o odřeniny a pohmožděniny. Všichni nezletilí pacienti byli stabilní a bez ohrožení základních životních funkcí," uvedl mluvčí záchranné služby.

Z dospělých utrpěli tři lidé středně těžká poranění. "Jeden měl vážné zranění a byl letecky transportován do Fakultní nemocnice Olomouc na oddělení urgentního příjmu, šlo o řidiče autobusu," doplnil Lampa.

V autobuse cestovali malí fotbalisté kolem deseti let věku. Podle Ivo Hegera zastupujícího 1. SK Prostějov vezl autobus týmy k utkání přípravek.

"Podle našich informací zůstane jedno dítě z preventivních důvodů v nemocnici přes noc na pozorování, ostatní malé hráče si ještě dnes jejich rodiny odvezou domů. Jeden z našich trenérů utrpěl zranění nohy, druhý podstoupil operaci. Nikdo z dětí či dospělých není v ohrožení života," uvedl Heger. Zbylé účastníky nehody přivezl zpět do Prostějova autobus hasičů, doplnil.

Po nehodě klub informovaly zasahující složky integrovaného záchranného systému, jeho zástupci byli v kontaktu s vedením hasičů a záchranné služby, účastníkům nehody pomáhal policejní traumatým. "Rád bych všem zasahujícím složkám i svým kolegům z klubu poděkoval za vysoce profesionální přístup, díky němuž se podařilo složitou situaci velmi dobře zvládnout," uvedl předseda 1. SK Prostějov František Jura. Vyzdvihl přístup rodičů, kteří si vzájemně pomáhali. Klub podle něj zůstává ve spojení s rodinami dětí a je připraven jim poskytnout případnou pomoc.

Podle mluvčího záchranné služby šlo o mimořádnou událost, na místě zasahovaly posádky záchranných služeb z celého okolí včetně letecké záchranné služby. Dohromady to bylo šest výjezdových skupin zdravotnické záchranné služby a dvě převozové služby. "Na místo události vzhledem k vysokému počtu zraněných, který byl postupně hlášen, jsme vyslali také okolní letecké záchranné služby z Brna a Ostravy, které jsme nakonec po dojezdu na místo události odvolali, neboť nebyl předpoklad transportu pacientů na odborná pracoviště do Brna a Ostravy," doplnil Lampa.

Mluvčí policie Jiřina Vybíhalová řekla ČTK, že nehoda se stala kolem 15:00 na dálnici ve směru z Olomouce na Mohelnici na 253. kilometru. Řidiči jedoucí z Olomouce na Mohelnici sjížděli na exitu 253 na Litovel, zpět na D35 se vraceli na exitu 248, uvedla policie.