reklama

Počet obyvatel republiky tak vzrostl jen díky lidem, kteří se do Česka přistěhovali. Počet přistěhovalých dosáhl 16.700, zatímco lidí, kteří se z Česka vystěhovali, bylo jen asi 10.000. Nejvíc znovu přibylo v ČR lidí přistěhovalých z Ukrajiny a Slovenska.

Mírně, o několik desítek, se oproti loňsku zvýšil v prvním čtvrtletí počet sňatků. Manželství bylo letos v prvním čtvrtletí uzavřeno skoro 3800. Naopak ubylo téměř o dvě stovky rozvodů na zhruba 5700.

Snížil se rovněž počet dětí narozených mimo manželství. Neprovdané ženy porodily asi 12.800 dětí, což bylo meziročně o osm stovek méně. Podíl dětí narozených mimo manželství činil 48,4 procenta. Z celkového počtu narozených dětí porodily většinu - dvě třetiny - ženy ve věku 25 až 34 let.

U zemřelých byl průměrný věk stejně jako v loňském prvním čtvrtletí 76,4 roku. Ženy se dožívají v průměru skoro o sedm let vyššího věku než muži. Průměrný věk zemřelých žen byl 79,8 roku, zatímco u mužů 73,1 roku. "Nejvíce žen mělo v době úmrtí 88 let, u mužů to bylo 72 let. Zatímco u žen stále převažují zemřelé ze silných ročníků narozených na počátku 30. let minulého století, mezi zemřelými muži je již více osob z početných generací narozených krátce po druhé světové válce," uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Počet obyvatel stoupl v prvním čtvrtletí ve většině regionů České republiky. Nárůst zaznamenalo osm regionů, zatímco pokles šest. V poměru k počtu obyvatel byl nárůst nejvýraznější ve Středočeském kraji, zatímco pokles byl největší v Moravskoslezském kraji. Nejlidnatějším regionem republiky zůstává nadále Středočeský kraj, naopak nejméně obyvatel má Karlovarský kraj.