reklama

Vláda Andreje Babiše, kterou tvoří hnutí ANO a ČSSD, je sice menšinová, ve Sněmovně se ale opírá o toleranci komunistů. Tyto tři strany mají dohromady 108 poslanců, což je ve dvousetčlenné Sněmovně pohodlná většina. Kromě toho vládu při některých hlasováních podporují i poslanci opozičního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury.

I přesto chce Petr Fiala vyvolat hlasování o nedůvěře vlády. „Před týden jsem vyzval ČSSD a SPD k jednání o budoucnosti vlády A.Babiše. Odezva byla negativní. Většina v PS je zřejmá, počítat umíme,“ uvedl na sociálních sítích Fiala, který si dobře uvědomuje, že potřebuje alespoň 101 hlasů, což je při současném rozložení sil téměř nemožné.

Podle něj jde o otázku morálky. „Přesto přistoupíme k jednání s dalšími stranami o vyvolání hlasování o nedůvěře. I morálně politické gesto má za této nenormální situace smysl,“ dodává šéf ODS.

Podobně se v minulých dnech vyjádřila i TOP 09. Strana uvedla, že hlasování o nedůvěře vládě vyvolá v případě, že nebude vyměněn premiér Andrej Babiš. „TOP 09 považuje za nepřijatelnou situaci, kdy hnutí ANO prezentuje problémy Andreje Babiše jako útok na Českou republiku a bere si všechny občany jako rukojmí svého předsedy,“ uvedla strana.

Sám Babiš svůj odchod z čela vlád opakovaně odmítl. „Hlasování o nedůvěře vlády je za současné situace jediný možný krok,“ uvedla proto místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.