Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko může vydat Rusa do vlasti, měl zpronevěřit miliardy rublů pro kosmodrom

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Česko může vydat do Ruska bývalého dodavatele pro stavbu ruského kosmodromu Vostočnyj Vitalije Ginzburga. Zatím nepravomocně o tom rozhodl pražský městský soud, řekla ČTK jeho mluvčí Markéta Puci. Muž, který je podle dřívějších informací agentury TASS podezřelý z rozsáhlé zpronevěry peněz určených na vybudování kosmodromu, si ponechal lhůtu na podání stížnosti.

"Bylo vyhlášeno usnesení, že vydání je přípustné," uvedla Puci.

Ginzburg údajně jako předseda představenstva společnosti Ekonomické programy požádal v roce 2014 o úvěr u moskevské banky Bank VTB. Tvrdil, že potřebuje peníze na financování aktivit jeho firmy a k nákupu vybavení.

K získání úvěru předložil bance kopii fiktivní smlouvy se subdodavatelem ohledně stavebních a montážních prací. Banka mu půjčila téměř 1,46 miliardy rublů (zhruba 512 milionů korun), on však údajně většinu použil pro sebe.

Ginzburga, který má ruskou a izraelskou státní příslušnost, zadržela česká policie v lednu. Rusko následně požádalo o jeho vydání. Poté, co jeho žádost případně posoudí odvolací soud, bude ještě rozhodovat ministryně spravedlnosti.

Témata:  soudy Vostočnyj zpronevěra Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy