Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V kauze Rath promluvili svědci, výpověď jednoho z nich soudce zarazila

David Rath
David Rath
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Před pražským vrchním soudem, který projednává odvolání v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, dnes vypovídal bývalý policista Libor Gregor. V roce 2011 na Ratha kvůli podezření z korupce podal trestní oznámení. Soud vyslechl i Rathovu manželku Evu, vypovídat by měl také bratr bývalého hejtmana Michal.

Gregor na podzim 2011 zastupoval oznamovatele údajného korupčního jednání a trestní oznámení podal na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně. Tehdy už u policie nepracoval a živil se jako soukromý detektiv. Podezření se týkalo ovlivňování zakázky na opravu zámku Buštěhrad ve Středočeském kraji.

Bývalý policista dnes zopakoval, že k brněnským žalobcům jel proto, že se bál, aby věc "nezapadla". Informace od klienta, který se na něj původně obrátil s osobními problémy, si údajně sám prověřil. Trestní oznámení podal z vlastní iniciativy. "Tak někdo věří v boha, tak já věřím v nějakou spravedlnost," řekl dnes Gregor.

Předseda odvolacího senátu se podivil, proč Gregor podával oznámení přímo u náměstka nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, podle expolicisty ale schůzce nepředcházel žádný, ani elektronický kontakt. Rath se Gregora ptal, proč kontakt na oznamovatele nepředal přímo policii. "Policie po něm jméno ani kontakt nechtěla, žalobci po něm jméno ani kontakt nechtěli," řekl Rath o přestávce novinářům. Podle něj šlo od začátku o policejní akci.

Gregor už vypovídal u Krajského soudu v Praze v roce 2013. Tehdy uvedl, že ho na případ upozornil člověk, který pracoval jako státní zaměstnanec, jehož práce je spojená s ministerstvem financí.

Rath čelí obžalobě z přijímání úplatků za zmanipulovaná výběrová řízení na získání zakázek Středočeského kraje. Krajský soud mu za to loni uložil trest 8,5 roku vězení. Někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr, kteří podle žalobců machinace s tendry organizovali, dostali tresty o rok nižší.

Součástí jejich zatím nepravomocného trestu je i propadnutí majetku za desítky milionů korun. V kauze čelí obžalobě 11 lidí, všem krajský soud uložil podmíněné a nepodmíněné tresty.

Odvolací soud dnes vyslechl i Rathovu manželku. Vyjadřovala se mimo jiné k penězům, které při vyšetřování zadržela policie. Znovu vypovídal i Rath, který se vyjadřoval ke svým majetkovým poměrům. Na tuto část soud vyloučil z jednací síně veřejnost. Senát chtěl dokončit i výslech jedné z obžalovaných, podnikatelky Lucie Novanské, jejíž firma tendry pro kraj organizovala. Vypovídat však odmítla.

Témata:  David Rath 1 Kauza: Rath soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy