Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zuzana Čaputová přijela do Prahy. Novou prezidentku SR uvítal Zeman

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová
Foto: Facebook

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dorazila na první oficiální návštěvu Česka. Zahájila ji na Pražském hradě, kde ji na prvním nádvoří uvítal s vojenskými poctami český prezident Miloš Zeman. Obě hlavy státu po uvítacím ceremoniálu čeká zhruba hodinové jednání, po kterém odpoví na dotazy novinářů.

Odpoledne má první slovenská prezidentka na programu jednání s předsedy obou komor českého Parlamentu. S premiérem Andrejem Babišem (ANO) se dnes nesetká, protože šéf české vlády odletěl na summit Evropské unie do Bruselu.

Kromě oficiálního programu se Čaputová v Praze sejde také se slovenskou krajanskou komunitou, měla by položit květiny u hrobu prvního porevolučního československého prezidenta Václava Havla a večer se zúčastnit koncertu na Kampě Zuzana není sama doma.

Čaputová se ujala funkce v sobotu, kdy vystřídala Andreje Kisku. Její první zahraniční cesta vede do Česka, jak je u slovenských prezidentů tradicí, čeští prezidenti na svou první a poslední zahraniční cestu tradičně jezdí na Slovensko. Čaputová ve středu ČTK řekla, že v této tradici vidí výraz dlouhé společné historie a blízkých osobních vztahů mezi obyvateli obou zemí.

Na Hradě na Čaputovou vedle Zemana čekali například ministr obrany Lubomír Metnar, ministr průmyslu Karel Havlíček, ministr dopravy Vladimír Kremlík a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (všichni za ANO). Čaputovou, která pro návštěvu zvolila smaragdově zelené šaty, před Hradem vítalo několik stovek lidí skandováním "Ať žije Slovensko!".

Koncert na Kampě pořádají Metronome Festival Prague, bývalý slovenský ministr kultury Ladislav Snopko, kavárna Mlýnská a občanské sdružení Srdcom doma. Začátek akce je naplánován na 19:00, Čaputová přijde o půl hodiny později.

Na koncertu se představí například Dan Bárta s Robertem Balzarem, slovenská elektronická písničkářka Katarzia, Jiří Stivín a Dorota Nvotová či Sisa Fehér. Vystoupení chystá i vedlejší projekt šéfa kapely Jablkoň Michala Němce s názvem Půljablkoň, slovenský cellista Jozef Lupták, skupina Eturnity a folklorní soubor Limbora. Závěr bude patřit slovenské skupině Živé kvety zpěvačky a textařky Lucie Piussi.

Témata:  Miloš Zeman Pražský Hrad prezident Slovenska Zuzana Čaputová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy