reklama

„Názory spisovatele Vlastimila Vondrušky na aktuální dění souzní s tím, co si myslím já. Pokud si během dne najdete volnou chvilku, tenhle rozhovor určitě stojí za přečtení,“ napsal na svém twitterovém účtu Radek Vondřáček s odkazem na rozhovor se spisovatelem.

Vondruška se dlouhodobě vyjadřuje k politickému dění zejména prostřednictvím nejrůznějších historických paralel, s nimiž pracuje podle svého uvážení.

V rozhovoru opět mluvil o tom, co si obyčejný člověk myslí. Pokud však vyrazí na demonstrace, již se nejedná o obyčejného člověka, ale havlistického aktivistu. Uvedl k odkazu vůdce protikomunistické opozice a dodnes mezinárodně uznávaného prvního československého i českého prezidenta.

Předseda Sněmovny si však za příklon ke kontroverznímu spisovateli vysloužil řadu kritických reakcí.

„Zítra budete sdílet Aeronet?“ napsal například známý popularizátor historie Jiří Padevět.

Kritiky se dočkal i rozhovor s Vondruškou. „To je velmi oblíbený názor v řadě kruhů. Vondruška se ohání ochranou demokracie po pádu komunismu a jedním dechem omezuje demokracii jen na akt voleb,“ napsal uznávaný zahraniční reportér Jakub Szántó.

Twittu se vysmál i opoziční poslanec Miroslav Kalousek (Top 09), který je na sociálních sítích velmi aktivní. „Pan Vlastimil Vondruška je stejně tak veliký spisovatel, jako Vy jste respektovaný předseda PS PČR, pane @vondraczech. Užijte si to spolu, pamatuji i horší časy…,“ okomentoval Kalousek na Twitteru.

Vlastimil Vondruška patří k nejprodávanějším autorům historických románů, zároveň však eseje, které publikuje nejčastěji v MF Dnes, byly označeny odbornými historiky za ideologické a manipulující s historickými fakty.