Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka v TOP 09! Kdo povede stranu?

Sněm TOP 09 2017 (25.11.2017).
Sněm TOP 09 2017 (25.11.2017).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin bude kandidovat na předsedu strany, kterého členové TOP 09 vyberou letos na podzim. Oznámil to dnes na facebooku. Czernin uvedl, že chce zvýšit přitažlivost TOP 09 pro voliče. TOP 09 nyní vede Jiří Pospíšil, kterého Czernin kritizoval za to, že je zároveň šéfem strany a europoslancem. Stejně se již dříve vyjádřil předseda poslaneckého klubu strany Miroslav Kalousek. Nynější šéf TOP 09 zatím nepotvrdil, zda bude post obhajovat.

"Chci zvýšit voličskou přitažlivost a politickou váhu TOP 09 jejím unikátním programem proevropské konzervativní strany," sdělil ke své kandidatuře Czernin. "V době postbabišovské budeme muset dohnat stagnaci ve všech oblastech modernizace a konkurenceschopnosti země, které vláda zanedbala," doplnil.

Předseda TOP 09 by neměl být podle Czernina zároveň poslancem Evropského parlamentu, jako Pospíšil. "Domnívám se, že jde těžko skloubit být europoslancem a současně předsedou strany," řekl Czernin.

Stejně kritizoval Pospíšila již po květnových volbách, v nichž Pospíšil obhájil křeslo v Evropském parlamentu, bývalý předseda TOP 09 Kalousek.

"Je třeba mít kandidáta, který opravdu bude mít tu stranu v centru pozornosti a povede ji do voleb do Poslanecké sněmovny," řekl nyní iDnes.cz.

Pospíšil na serveru v reakci na to uvedl, že Kalousek vyjádřeními v médiích poškozuje pozici TOP 09 při aktuálním jednání s hnutím STAN o případné společné kandidatuře v krajských a sněmovních volbách.

Témata:  TOP 09 Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy