Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš naštval Čechy. Vyhrotí se demonstrace ještě víc?

Demonstrace proti Babišovi na Letné
Demonstrace proti Babišovi na Letné
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Nedělní protivládní demonstrace na pražské Letné potvrdila, že Česká republika má aktivní občany, které není jednoduché obalamutit a opít koblihou, píše se v komentáři na serveru iHNED.cz. Premiér Andrej Babiš (ANO), proti kterému byl protest namířen, se podle dnešních Lidových novin (LN) bude muset rozhodnout, zda nějakým způsobem uspokojí naštvané lidi, nebo přejde k riskantnější politice konfrontace. Komentátor Práva míní, že demonstranti musejí mít výdrž, chtějí-li dosáhnout svých cílů. Deníky očekávají na podzim další protesty.

Letná podle komentátora Hospodářských novin (HN) dala najevo, že obrovské množství lidí nevidí v Babišovi univerzálního spasitele, ale naopak zosobnění politiky, která může směřovat k autokratickému a oligarchickému modelu vládnutí. "Je jasné, že se občanská společnost probudila," napsal a dodal, že se projevila energie, která může vést ke změně směru české politiky.

Rychlý pokus o porovnání "před 30 lety a dnes". #milionchvilek pic.twitter.com/7TqhWDbbPD

— Petr Štěpán ?? ?? (@StepanPetr) 23. června 2019

Obavy představitelů establishmentu z protestů jsou podle HN vidět na intenzitě a typologii kritiky, kterou demonstranty zahrnují. Demonstrace označují za zbytečné, protože mechanismy demokracie fungují, nebo za ohrožení demokracie, protože protesty prý chtějí popřít výsledky voleb.

"Největší občanský protest od roku 1989 tak představuje především výzvu pro demokratické politiky, aby dokázali přijít s nabídkou, která by byla konkurenceschopná vůči modelu Andreje Babiše. Je otázkou, jestli toho budou schopni," doplnil komentář.

LN píšou, že i když byl přinejmenším formálně splněn požadavek demonstrujících na zamezení ovlivňování státních zástupců, na podzim mohou být protesty ještě emotivnější. "Vzniká tu široké hnutí NE: nechceme Babiše, nechceme SPD, nechceme KSČM," píše deník.

Vyjít vstříc demonstrantům bude přitom pro Babiše obtížné, protože požadují jeho konec. Rozhodnutí pro konfrontaci ale může být pro premiéra riskantnější, protože jeho podpora není hluboká a lid ho volí s vírou v jeho schopnost řešit problémy.

Komentátor Práva upozorňuje, že žádnému premiérovi se za posledních 30 let nepodařilo naštvat tolik lidí, aby jich zhruba 250.000 obětovalo nedělní odpoledne a šlo mu spílat na Letnou. Vzhledem k vyjádřením představitelů vládního hnutí ANO nebo prezidenta Miloše Zemana na adresu demonstrantů ale nemůže dojít k dialogu a zbývá jen další konfrontace. "Demonstranti musejí mít výdrž, Babiš železný zadek. Když jej udrží ve svém křesle déle, než protestujícím dojde entuziasmus, má vyhráno," míní.

Pro pořadatele bude podle něj těžké udržet "nažhavenost" odpůrců více než dva roky do dalších sněmovních voleb. "Avšak s ohledem na třicáté výročí sametové revoluce lze očekávat, že všechna osmičková i devítková výročí se dočkají zvýšené pozornosti a poskytnou příležitost k různým shromážděním," dodal.

Témata:  demonstrace proti Babišovi (Letná 23. 6. 2019) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy