reklama

"Pro nedůvěru bylo 85 poslanců, což je méně než při tom minulém pokusu, kdy tak hlasovalo 92 poslanců," zdůraznil Faltýnek. Ministři podle něj využili možnost informovat dolní komoru Parlamentu o úkolech, které postupně plní. "Myslím, že to mělo vliv na hlasování. Opozice má 92 hlasů a ani je nevyužila, 85 hlasů proti vládě není příliš dobrý výsledek," uvedl.

Nediví se prohlášením, že opozice je připravena hlasování iniciovat znovu. "Vzhledem k tomu, že opozice nemá žádný program a nepodařilo se jí za rok prosadit žádný zákon, tak rozumíme této jejich snaze," řekl.

ANO podle něj "bralo normálně" středeční jednání poslaneckého klubu ČSSD v úvodu schůze k hlasování. Sociální demokraté řešili, zda podpořit vládu v okamžiku, kdy prezident ani téměř po měsíci nevyhověl návrhu na výměnu ministra kultury. "Nijak jsme to nekomentovali, zásadní pro nás bylo hlasování," vysvětlil Faltýnek.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) doufá, že vláda při schůzi přesvědčila Sněmovnu i veřejnost. "Je třeba, aby byla vláda stabilní. Jsme ve fázi po evropských volbách. Povedou se důležitá jednání, nebyla by dobrá zpráva, kdyby se vláda dostala do problémové situace," uvedla.