Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čuba (†83) byl vizionář, zní z Hradu. Štěch o slušovickém zázraku pochybuje

František Čuba, autor: Svirlando
František Čuba, autor: Svirlando
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Ve věku 83 zemřel bývalý senátor za Stranu práv občanů (SPO) a hlavní představitel někdejšího slavného JZD Slušovice František Čuba. Informaci potvrdil ČTK jeho blízký spolupracovník a bývalý předseda SPO Jan Veleba. František Čuba byl za SPO do Senátu zvolen za Zlínský kraj na roky 2014 až říjen 2020. Mandátu se ale vzdal v únoru 2018 po dlouhodobé absenci kvůli nemoci. V Senátu se neobjevoval od konce srpna 2016.

"Co vím z vyprávění známých, tak si ho na Zlínsku poměrně vážili," řekl dnes místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který stál v čele horní komory, když byl Čuba senátorem. Štěch jej označil jako odborníka na zemědělství a manažera a za úspěšného a schopného v době, v níž působil.

"Ve své době to byl člověk, který se jevil jako člověk udávající nějaký směr, který by snad mohl mít naději na úspěch. Ale jak se ukázalo později, byla to možná jenom taková dovedně vytvořená kulisa za minulého režimu," dodal Štěch.

Čuba byl v minulosti krajským zastupitelem a radním pro zemědělství a poradcem prezidenta Miloše Zemana v jeho expertním týmu. Prezident mu v roce 2013 udělil Medaili za zásluhy. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček ČTK řekl, že si Zeman Čuby velmi vážil. "Jméno Františka Čuby bude navždy spojeno s podnikatelským zázrakem, vizionářstvím a velkou odvahou," uvedl.

Pan prezident si Františka Čuby velmi vážil. Jméno Františka Čuby bude navždy spojeno s podnikatelským zázrakem, vizionářstvím a velkou odvahou.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 29. června 2019

Veleba označil Čubu za osobnost, kterou odborníci na zemědělství znali po celém světě. JZD Slušovice přezdívané "slušovický zázrak" by podle něj vybudoval Čuba kdekoli a i jindy než v socialismu. Nynější předseda Strany práv občanů Zemanovci Lubomír Nečas, který s Čubou několik let působil v zastupitelstvu Zlínského kraje, označil jeho úmrtí za smutnou zprávu. "S panem docentem jsme rádi spolupracovali. Byla to osobnost nejen v podnikatelské sféře. Největší úspěchy zažil v 80. letech v rámci JZD Slušovice. Jsme rádi, že podpořil naši stranu, osobně jsem s ním řadu věcí konzultoval," řekl Nečas.

Čuba je spojován právě se "slušovickým zázrakem" vybudovaným za minulého režimu. Tehdy z průměrného družstva Slušovice na Zlínsku vybudoval agrokombinát se sedmimiliardovým obratem. V 80. letech byly Slušovice výkladní skříní socialistického zemědělství, ale fungovaly spíš na tržních principech. Podnik zaměstnával na 7000 lidí. Z čela agrokombinátu odešel Čuba v roce 1990.

Od vysoké školy byl Čuba členem KSČ (1956 až 1989), v roce 1993 vstoupil do ČSSD a od roku 2010 byl členem Strany práv občanů, za niž dvakrát neúspěšně kandidoval do Sněmovny.

Témata:  František Čuba Jan Veleba úmrtí Milan Štěch Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy