reklama

Česko tento týden zažilo tropické dny, kdy teplota dosahovala až 37 stupňů. I přes páteční ochlazení o víkendu a v pondělí teplota může zase přesáhnout třicet stupňů.

Často se při takovém horku doporučuje pít hodně vody. Podle odborníků je ale potřeba to dělat opatrně, jinak hrozí nebezpečí otravy. Nedoporučuje se pít více jak jeden litr za hodinu, jinak dojde k poklesu sodíku v krvi a následně ke zvracení, ochablosti a bolesti hlavy, v extrémních případech až k zástavě dechu a smrti. Pít je ale stále potřeba, tělo totiž musí nahradit ztráty vzniklé pocením.

Při horku se doporučuje inspirovat se u středomořských národů a v době největšího vedra si dát siestu. Doporučuje se také se co nejméně pohybovat, aby se v organismu zbytečně neprodukovalo teplo, a přizpůsobit teplotě i stravu. 

Rovněž je potřeba nepouštět teplo domů. Byt nebo dům je potřeba vyvětrat přes noc nebo časně ráno, než se začne oteplovat. Je také vhodné pořídit si vnější žaluzie, které jsou mnohem efektivnější než vnitřní.

Pozor si dávejte na klimatizaci. Není zdravé sedět v proudu chladného vzduchu a udělat si z domova Arktidu. Přechody mezi horkým venkovním a chladným vnitřním prostředím jsou totiž pro lidský organismus náročné.

Co naopak pomáhá je krátké sprchování studenou vodou. Člověk se po chladné sprše bude nějakou dobu cítit dobře i v horku. Historik módy Petr Tylínek Českému rozhlasu prozradil, že při výběru oblečení v době tropického horka je dobré inspirovat se u národů, které jsou na toto počasí zvyklé.

Češi by podle něj mohli uvažovat o  tom, že by si oblékli indické sárí, jihoafrické sarongy nebo volné splývavé oděvy, které se ve starém Řecku využívaly jako spodní prádlo. Naopak nedoporučuje syntetiku. Expert doporučuje volit především volné oblečení, které při pohybu umožňuje proudění vzduchu a lze ho snadno a často prát.