Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman na rybník nevypluje. Musel přerušit dovolenou a vrátit se do Lán

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Prezident Miloš Zeman přerušil svou dovolenou v Novém Veselí na Vysočině a odjel do Lán. Volno hlavě státu narušily žádosti politiků o setkání, sdělil ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. V Lánech Zeman v úterý přijme premiéra Andreje Babiše (ANO) a šéfa ČSSD a místopředsedu vlády Jana Hamáčka (ČSSD). Řešit s nimi bude odvolání Antonína Staňka (ČSSD) z postu ministra kultury.

Zeman přijel do Nového Veselí ve čtvrtek odpoledne po krajské návštěvě Vysočiny. Na své chalupě, jak označuje nemovitost, kterou spoluvlastní, chtěl strávit několik dnů. Uvažoval i o tradičním vyplutí na nafukovacím gumovém člunu na místním rybníku.

Plány podle Ovčáčka prezident změnil kvůli politické krizi kolem odvolání Staňka. "Klidná dovolená se nekoná, volno pana prezidenta narušily žádosti politiků o setkání," uvedl Ovčáček.

ČSSD požaduje, aby Staňka ve funkci nahradil Michal Šmarda (ČSSD). Zeman ale nejprve odmítl přijmout demisi Staňka a nevyhověl dosud ani návrhu na jeho odvolání, které mu zaslal Babiš. Opakovaně dal najevo, že situaci urychleně řešit nebude.

Sociální demokracie požaduje vyřešení sporu, jinak hrozí odchodem z vlády. Babiš proto požádal o schůzku se Zemanem. Prezident se s ním a s Hamáčkem setká v úterý vpodvečer v Lánech.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Andrej Babiš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy