reklama

Žantovskému se nelíbí, jak Zeman jedná. „Prezident této země pohrdá otevřeně ústavou před tváří všech občanů. Jediní, kdo se tomu mohou postavit, jsou poslanci a senátoři Parlamentu ČR. Z každého poslance a senátora, který tak neučiní, to dělá spoluviníka,“ zdůraznil.

Podle bývalé místopředsedkyně Ústavního soudu a exsenátorky Elišky Wagnerové je třeba ukázat i na dalšího viníka. „Hlavním spolupachatelem je ovšem premiér, který odmítá podat kompetenční žalobu a tak hájit své oprávnění sestavovat vládu dle svých představ a hlavně tak hájit koncept našeho ústavního systému - tj. v posledku hájit ústavní státnost,“ připomněla.

Situace, které jsme nyní svědky, podle Žantovského není nic menšího než pokus o ústavní puč. „Jestliže uspěje, bude nadále platit, že o složení vlády nerozhoduje premiér, ale prezident, a že o výkladu Ústavy rozhoduje prezident, nikoli Ústavní soud,“ uvedl na sociálních sítích.

Podle něj je třeba si uvědomit, že už nejde jen o to, kdo povede rezort kultury. „Jan Hamáček by si měl každou minutu opakovat, že zde už nejde o Staňka či Šmardu, ani o Fajta ani o Babiše, dokonce už ani ne o sociální demokracii, ale o pilíře právního státu,“ vzkazuje ředitel Knihovny Václava Havla.

Zeman se podle něj chová jinak než jeho předchůdci. „Václav Havel a Václav Klaus st. se snažili využít možností, které jim Ústava dávala. Miloš Zeman se výslovně odmítá řídit čl. 74 Ústavy: Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády,“ připomněl Žantovský.

„Nemám žádný zájem na tom, aby se ministrem kultury stal p. Šmarda. Nemám žádný zájem na tom, aby pokračovala současná koalice. Nemám žádný zájem na p. Hamáčkovi, ani na p. Babišovi. Jako občan mám jenom zájem žít ve státě, kde se dodržují pravidla, počínaje Ústavou jako základním zákonem, a ona se nedodržují. Na postup léčby můžeme mít rozdílný názor, ale na diagnózu v tomto případě těžko. Ústava byla porušena, viz čl. 74,“ dodal bývalý diplomat.