reklama

Potyčka se odehrála v sobotu 25. května zhruba půl hodiny před půlnocí v soupravě metra mezi stanicemi Florenc a Náměstí Republiky. Oba aktéři se ve výpovědích o incidentu rozcházejí. Jakl tvrdí, že když seděl, přistoupil k němu neznámý muž a zeptal se ho, zda je lídrem kandidátky hnutí SPD. Poté, co kladně odpověděl, útočník mu prý dal rány do hlavy a oba pak upadli na zem.

Muž přiznává, že Jakla dvakrát nazval "kriplem". Poté prý chtěl z vagonu vystoupit, ale Jakl, který podle něj stál, na něj zaútočil. "Jednoznačně dal ránu první. K tomu došlo mezi Florencí a Náměstím Republiky. Dostal jsem od něj ránu do tváře. Pak jsme se chytili a spadli na zem. Já jsem určitě vstal první. Chytil jsem ho za ramena, protože jsem nechtěl dostat další ránu. A v tu chvíli mi dal hlavičku," řekl Deníku N muž. Sám prý udeřil Jakla dvakrát pěstí do tváře a jednou do ramene. Následně je od sebe odtrhl jiný cestující.

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Jakl tvrdí, že byl znovu fyzicky napaden také poslední květnovou středu ve Zlíně při snídani v hotelu. "Dostal jsem zezadu ránu do zad za doprovodu urážek," sdělil Jakl již dříve ČTK. Útočník mu prý řekl, že ho úmyslně udeřil do místa, které ho bolí po sobotním prvním útoku.

Zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková dnes potvrdila, že se policistům podařilo podezřelého z napadení vypátrat. "Jednání pětačtyřicetiletého muže z Prahy kvalifikovali kriminalisté jako přestupek proti občanskému soužití. Poté případ předali k dalšímu opatření pracovníkům přestupkového oddělení Magistrátu města Zlína," uvedla mluvčí.

Opakovaný útok na Jakla Sněmovna odsoudila jako nepřijatelné ohrožení demokracie a svobody v ČR. Rozhodla o tom na návrh předsedy SPD Tomia Okamury. O týden dříve po prvním útoku přijala podobné stanovisko, v němž odmítla vyvolávání nenávisti k lidem na základě jejich politického názoru.