reklama

"Očekávám, že předsednictvo to potvrdí. Druhou alternativou je, že předsednictvo rozhodne, že ministři ČSSD podají demisi a z vlády odejdou," uvedl Hamáček po zhruba hodinu a půl dlouhém jednání v Lánech. Jiné varianty podle něj nyní neexistují. "Z mého pohledu je to postaveno tak, že buď sociální demokracie ve vládě skončí, nebo si bude moci jmenovat své ministry. Michal Šmarda má naši podporu, já za ním stojím," dodal.

Zeman neřekl, zda bude pondělní rozhodnutí předsednictva sociální demokracie respektovat, uvedl Hamáček. Hlasování předsednictva tak podle něj částečně bude "cestou do neznáma". "Každopádně platí to, že ministři sociální demokracie jsou připraveni podat demise a potom budeme pokračovat v rámci ústavního pořádku," uvedl.

Hamáček řekl, že nežádal vysvětlení prezidenta, proč po dvou měsících po oznámení Staňkovy rezignace přistupuje na jeho konec. V květnu odmítl Staňkovu rezignaci akceptovat a od konce téhož měsíce nevyhověl Babišovu návrhu na jeho odvolání. "Já jsem nežádal vysvětlení, já jsem akceptoval jeho stanovisko, že je připraven vyhovět návrhu pana premiéra," uvedl Hamáček.

Babiš minulý týden v Lánech řekl, že doufá, že se podaří najít řešení, které zachová stávající vládu. Hamáček na to tehdy opáčil, že je "menší optimista". Dnes toto vyjádření připomněl. "Nic se ve mně neposunulo, z mého pohledu ta situace je stejná, jako ve čtvrtek. Ale politika je od toho, abychom jednali, takže budeme jednat až do pondělí," řekl. Babiš podle něj má přes víkend prostor ve věci dál jednat, na předsednictvu padne definitivní verdikt.

Hamáček a Staněk po skončení setkání v Lánech před novináře předstoupili odděleně. Pražský hrad se k výsledku schůzky nevyjádřil. "K vyjádření pana předsedy Hamáčka a pana ministra Staňka nebudeme poskytovat žádný doplňující komentář," napsal ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman se k řešení vládní krize naposledy přímo vyjádřil na konci června. Po setkání s Babišem a Hamáčkem minulý týden pak vydal stanovisko, podle kterého by v protikorupční vládě neměl být odvolán ministr za to, že odhalil korupci ve svém resortu.

Dnešní schůzku s Hamáčkem a Staňkem oznámil Hrad ještě před vyhrocením situace v závěru června. Schůzky všech zainteresovaných stran od té doby nepřinesly žádný významný posun. Vládní krize trvá již několik týdnů. Staněk rezignoval v květnu po kritice, která se na něj snesla po odvolání šéfů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Zeman odstoupení neakceptoval s tím, že Staněk odhalil závažná ekonomická pochybení a neměl by za to být trestán. Od konce května pak nevyhověl následnému návrhu premiéra na odvolání Staňka s argumentací, že mu ústava pro tuto povinnost neukládá žádnou lhůtu. Podle kritiků ale ústavu porušuje. Sociální demokraté na změně ve vládě trvají. Babiš dnes řekl, že se problém okolo Staňka vyřeší, komplikací je podle něj Šmardova nominace.