reklama

"Elektřinu odebíral neoprávněně od února 2017 do února letošního roku v malé obci na Sokolovsku. Na jeho jednání přišla firma během provedené kontroly tohoto odběrného místa," uvedla sokolovská policejní mluvčí Soňa Podlahová.

Policisté z obvodního oddělení Sokolov-venkov už sdělili muži podezření ze spáchání přečinu krádeže. Vzhledem k výši způsobené škody mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let, dodala.

Podle policejního mluvčího Karlovarského kraje Jakuba Kopřivy se ročně několik případů nelegálních odběrů objevuje právě na Sokolovsku, kde je nejvyšší počet nezaměstnaných ze všech tří okresů a nejmenší nabídka volných míst. Na Chebsku ani Karlovarsku poslední rok žádný podobný případ policisté neregistrovali, dodal.

Podle severu Finance.cz musí nelegální odběratel uhradit skutečnou výši škody, tedy cenu za odebranou energii a související služby. Připočítány jsou také náklady na zjišťování černého odběru, například výjezd technika, jenž zkontroluje měřicí zařízení, což stojí tisíce korun. Pokud se skutečná výše škody nedá zjistit, náhrada se stanoví dohodou nebo podle vyhlášky, která určuje náhradní výpočet. Pokuty se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun, uvedl server.