Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máslo, nebo margarín? Dilema lze vyřešit šalamounsky

máslo
máslo
Foto: Pixabay

Zda je lepší máslo nebo margarín, se podle odborníka Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy nedá jednoznačně říct. Obecně je podle něj dobré tuky střídat. Při konkrétním doporučení záleží na věku, složení stravy a aktuálním zdravotním stavu, řekl v rozhovoru s ČTK Suchánek. Výhodou margarínů na namazání je podle něj nižší energetická hodnota, navíc mohou také obsahovat ve vyšším podílu prospěšné omega3 mastné kyseliny, nevýhodou oproti máslu je méně výrazná chuť. V západní Evropě se proto podle Suchánka prosazuje trend takzvaných směsných tuků.

Před 150 lety, 15. července 1869, přihlásil francouzský chemik a lékárník Hippolyte Mege-Mouriés patent na margarín - náhražku másla vyrobenou ze zředěného mléka, vody a rozpuštěného loje. Prodeje másla podle oslovených prodejců rostou. Zákazníci podle nich upřednostňují české značky před dovozem ze zahraničí, prodeje margarínu stagnují. Trendem jsou podle českých prodejců bezlaktózová, bio másla nebo másla z kozího mléka.

Přínosem másla je podle specialisty na výživu Suchánka obsah mléčného tuku, který v určitém množství podporuje ukládání vápníku do kostí. Máslo obsahuje minimálně 82 procent tuku, farmářské až 84 procent. "Takže ho, kromě jiného, nemůžeme zkonzumovat moc, protože to je velká energetická bomba," upozornil však. Záleží ale také na složení tuku.

Máslo obsahuje vyšší podíl nasycených mastných kyselin, což je podle Suchánka jeho nevýhoda. Lékaři proto doporučují konzumovat jen pět až deset gramů másla za den, protože podíl nasycených mastných kyselin, které jsou mimo jiné i v másle, by neměl překročit deset energetických procent celkového podílu ve stravě. "Sportujícímu dítěti bych dával více másla. Naopak by ho neměli příliš často konzumovat lidé například se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi a krevních lipidů obecně," řekl.

Při výběru margarínů si spotřebitel musí podle Suchánka uvědomit, na co je bude používat, a také zohlednit, z jakých olejů jsou vyrobeny. Zda jsou třeba s obsahem lněného, řepkového nebo ořechového oleje.

"Výhodou margarínů na namazání je nižší energetická hodnota, navíc mohou také obsahovat ve vyšším podílu prospěšné omega3 mastné kyseliny, nevýhodou může být méně výrazná chuť v porovnání s máslem," dodal Suchánek.

"V západní Evropě se právě z důvodu chuti prosazuje trend takzvaných směsných tuků což je smíchání margarínu a másla dohromady, s různým podílem másla ve výsledném výrobku například Creme Bonjour, Lurpak," uvedl Suchánek. Například v Německu tyto směsné tuky podle něj patří k nejčastěji používaným výrobkům k namazáním na chleba.

Témata:  EuroZprávy.cz máslo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy