reklama

Při této příležitosti budou mimořádně otevřeny mnohé hvězdárny i během noci. Na zatmění Měsíce zvou například Štefánikova hvězdárna na Petřině, hvězdárny v Brně, Ostravě, Plzni, Vsetíně a dalších městech. Jev bude viditelný i ve většině Evropy, Asie, Austrálie, Afriky a Ameriky.

Z Česka by pomocí techniky mělo být podle astronomů možné vidět celý průběh zatmění. Očima nepozorovatelná fáze začne okolo deváté hodiny večer, kdy bude Měsíc vycházet. O půlhodiny později už bude možné spatřit tmavší levý okraj Měsíce. Kolem desáté hodiny bude na jihu možné vidět planetu Jupiter a pod ní nejjasnější hvězdy v souhvězdí Štíra.

Obloha pozvolně ztmavne natolik, že po jedenácté hodině spatří pozorovatelé náznaky Mléčné dráhy nad jihem mezi Štírem a Střelcem a také planetu Saturn severozápadně od Měsíce. Maximum zatmění nastane ve 23:31, kdy bude v zemském stínu ponořeno 65,3 procenta měsíčního úplňku.

Na Měsíc bude dopadat jen červená část spektra slunečního světla, protože vzdušné molekuly modrou barvu rozptýlí v atmosféře. Část měsíčního disku ponořená v zemském stínu tak zachytí naoranžovělou, cihlově červenou, rudou, nebo dokonce nahnědlou barvu. Tmavost zbarvení ovlivňuje kromě polohy Měsíce také znečištění atmosféry, především po silných meteorických rojích a sopečných erupcích může být Měsíc velmi tmavý.

Zatmění měsíce vzniká při jeho průchodu zemským stínem. Podle Astronomického ústavu by se úkaz měl objevovat při každém úplňku Měsíce, kdy se nachází přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Že se tak nestává, je způsobeno sklonem dráhy Měsíce vůči rovině zemské dráhy. Měsíc zemský stín častěji mine a žádné zatmění nenastane.

Další zatmění Měsíce pozorovatelné z Česka nastane 10. ledna příštího roku. Bude polostínové, Měsíc se ocitne blízko plného zemského stínu a podle astronomů bude odspodu zčernalý. Úplné zatmění viditelné z Česka nastane za šest let, konkrétně 7. září 2025.