reklama

"Pro vypouštění syslů vybíráme taková místa, kde tato zvířata dříve žila a kde jsou i dnes vhodné podmínky. Doufáme, že se tu postupně rozmnoží a propojí se s rozsáhlou syslí kolonií na nedaleké Rané. Pro přežití syslů v naší přírodě je klíčové zabezpečit potřebnou péči tam, kde v současné době žijí. To znamená vhodným způsobem hospodařit, především pravidelně kosit trávu či spásat," uvedla Jitka Matoušová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Premiér i ministr Brabec si dnes vypouštění syslů vyzkoušeli. Znamenalo to nejprve vyvrtat asi půlmetrovou šachtu do země, o což se postaral ministr Brabec. Pak už střídavě premiér i ministr ručně vypouštěli sysly do děr, které pak ucpali senem a kůlem. Podle ochránců přírody jde o nejúčinnější způsob vypouštění, protože sysel se z díry vždy dokáže vyhrabat a má v ní i potravu na první dny.

Díky záchrannému programu se podařilo počet syslů v Česku zdvojnásobit, přesto se odhaduje jejich počet na pouhých 6500 jedinců, uvedl Pavel Pešout, náměstek ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Podle Babiše byla ale hlavním tématem jejich dnešní společné cesty do Ústeckého kraje zejména voda a snaha o její udržení v krajině. Proto cesta začala v obci Velemín, která získala dotaci na vrty, jež zajistí dostatek vody. Podobnou pomoc nabízí stát i dalším obcím.