reklama

Čínské velvyslanectví podle Hřiba zbytečně směšuje vztahy mezi městy s vysokou politikou. Vztah mezi městy by podle něj měl být založen na apolitické kulturní výměně. "Chceme napravit chybu svých předchůdců a vyjmout politickou deklaraci ze smlouvy o sesterských městech Prahy a Pekingu právě proto, že záležitost politických vztahů se zahraničními státy je téma pro zahraniční politiku naší vlády," napsal ČTK Hřib.

Požadavek na ustanovení o jedné Číně ve smlouvě mezi městskou samosprávou Pekingu a Prahy vidí jako stejně nepatřičný, jako kdyby Praha chtěla do této smlouvy vnutit třeba vyjádření Pekingu k dostavbě Temelína.

Poznamenal, že kdyby se měl vyjádřit k dosavadním obchodním vztahům mezi Českem a Čínou, těží z těchto vztahů hlavně Čína. "Mezi lety 2013 a 2018, kdy byla těmto vztahům věnována nadprůměrná pozornost, došlo prakticky ke zdvojnásobení schodku bilance zahraničního obchodu z minus 266 miliard korun na minus 512 miliard korun. Jinými slovy, výsledkem ekonomické diplomacie našeho prezidenta v Číně je především větší dovoz od nich k nám," uvedl. Vztah citovaných hlavních obchodních projektů k ČR označil za sporný. "HomeCredit je holding se sídlem v Amsterodamu a platí tedy daně v Nizozemsku. Čínské kopie Škodovek vyrábí Volkswagen v Číně ve společném podniku se státní automobilkou SAIC, takže zisk jde primárně do Německa a Číny," uzavřel.

Podle předsedy koaličního klubu Spojené síly pro Prahu Jiřího Pospíšila (TOP 09) by si Čína měla nejprve měla zamést před vlastním prahem. "Praha obchoduje s každým, kdo se k ní chová jako k rovnocennému partnerovi. Svoboda a lidská práva jsou pro TOP 09 nejdůležitějšími hodnotami, které prosazuje už deset let. Za čínský jüan si je nikdo nekoupí," komentoval prohlášení ambasády.

Obdobně jako velvyslanectví se před několika dny vyjádřilo čínské ministerstvo zahraničí. Jeho mluvčí Keng Šuang vyzval vedení Prahy a primátora, aby nepoškozovali čínsko-české vztahy. Hřib tehdy uvedl, že partnerství české a čínské metropole hlavního města má být apolitické a ve vzájemných vztazích by se Čína měla zaměřit na plnění investic v ČR, co v minulosti slíbila.

"Každá země považuje zachování své suverenity a územní celistvosti za svůj klíčový zájem. Na světě existuje pouze jedna Čína a Tchaj-wan je její nedílnou součástí. Fakt, že Tchaj-wan nikdy nebyl samostatným státem, se nikdy nezměnil a ani nemůže být změněn. Dodržování zásady jedné Číny je normou pro mezinárodní vztahy a též všeobecným konsensem mezinárodního společenství, včetně České republiky," uvedla ambasáda. S čínským velvyslancem se podle webu ambasády ve středu sešel ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), mluvili hlavně o vzájemných vztazích a spolupráci.