reklama

Podle informací mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala a SŽDC okolo 16:30 vykolejilo 13 vagonů a jedna lokomotiva. Mluvčí SŽDC uvedla, že předběžně činí škoda na poškozených vagonech až 20 milionů a na infrastruktuře odhadem devět milionů. "Škody na infrastruktuře budeme teprve upřesňovat po detailní prohlídce," uvedla. Musí se podle ní také ověřit stabilita náspů.

"Všechno nasvědčuje tomu, že strojvedoucí překročil povolenou rychlost, která v místě je," doplnila. Ředitel SŽDC Jiří Svoboda uvedl na twitteru, že strojvedoucí asi překročil rychlost až trojnásobně.

Podle mluvčího karlovarských krajských hasičů Martina Kasala jsou vagony s cisternami s vápnem mimo násep. Zraněn nebyl nikdo, uvedl. "Kolem nehody probíhala stavba silničního obchvatu, kam se vápno z vagonů vysypalo," popsal Kasal.

Podle něj jsou trať i trakční vedení na prvního pohled poškozené. Na místo vyjelo sedm jednotek hasičů, ale nehodu si od nich postupně převzali drážní hasiči a inspektoři drážní inspekce. Kvůli možnému ohrožení přírodních zdrojů vyrazili na místo i zástupci orgánů ochrany životního prostředí.