reklama

Statistická odchylka je v průzkumu Medianu plus minus půl procentního bodu u malých stran a 3,5 bodu u velkých stran.

ANO si od června pohoršilo o půl procentního bodu a proti květnu o dva body. Současný zisk je tak stejný jako v říjnu 2018 a současně nejnižší od té doby. Pokles podpory ANO může podle autorů průzkumu souviset se zveřejněním předběžných závěrů auditu Evropské unie ohledně čerpání dotací a střetu zájmů premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše.

Preference Pirátů se meziměsíčně zvýšily o procentní bod a v modelu Medianu se stali nejsilnější opoziční stranou. ODS proti červnu ztratila dva procentní body.

Hnutí SPD, které by se umístilo na čtvrtém místě, by stejně jako v červnu volilo devět procent lidí. Podpora ČSSD posílila o půl procentního bodu na osm procent. Za ní by s 6,5 procenta hlasů ve volbách skončila KSČM, která ale od června bod ztratila. Lidovci a Starostové oproti tomu mírně posílili na šest procent.

Median zjišťoval i podíl pevného jádra voličů jednotlivých stran a podíl všech lidí, kteří volbu dané strany zvažují. Nejvyšší volební potenciál má dlouhodobě ANO, které by v případě zisku všech voličů, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb, útočilo na výsledek kolem 34 procent. Zisk přesvědčených voličů by mu stačil na zhruba 21 procent.

Volební potenciál Pirátů je kolem 22 procent, ODS ho má o čtyři a půl procentního bodu nižší. Jádro přesvědčených voličů ODS a Pirátu je nyní ale vyrovnané. U levicových stran má ČSSD sice menší jádro voličů než KSČM, nicméně má větší volební potenciál. "Starostové jsou často stranou druhé volby. To se projevuje relativně vysokým potenciálem, díky němuž by strana mohla opět bojovat o vstup do Sněmovny," uvedl Median, který průzkum provedl od 1. do 26. července mezi tisícovkou lidí.

Mezi dotázanými 62 procent avizovalo, že se voleb zúčastní. To by znamenalo mírně vyšší účast než při volbách do Sněmovny v roce 2017.