Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hřebejk drsně setřel Zemana: Je odporný, ale byl by o něm skvělý film

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Korzo

Jan Hřebejk patří k nejuznávanějším a nejúspěšnějším režisérům dneška. Značné autority požívá, ale i mimo umělecký svět. Kritizuje tak i současnou politickou scénu a nyní dokonce okomentoval, o kom by si dokázal představit, jak natáčí film z politického prostředí.

Největším problémem je v současnosti podle režiséra současný předseda vlády. „Babiš. O tom žádná. Ale nejhorší zlo je spojení Zeman–Babiš. Myslím, že nejhorší na spojení Babiš–Zeman je, že jim se ohnutí právního státu může skutečně podařit. A to je nebezpečné. Myslím, že třeba Václav Klaus je dnes už spíš mimo mísu. Já nevěřím na nějaké jeho agentství Moskvy,“ sdělil Hřebejk pro Reflex.

Hřebejk také představil, co si myslí o filmech z politického prostředí. Možná by si na takový film troufl, ale musel by mu scénář připravit skvělý autor. „Samozřejmě kdyby tu byl někdo, jako je scenárista Peter Morgan, který napsal Královnu a Rivaly, bylo by z toho něco jako Vánoce u Marcely Pecháčkové. To by bylo naprosto skvělé!“

Nejzajímavější osobností české politiky pro film je podle Hřebejka současný prezident, uvedl, kdo by ho po tvůrčí stránce nejvíce zaujal.„Zeman. Určitě Zeman. Četl jsem knížku Kmenty o Babišovi a vůbec mi to nešlo. Zkusil jsem to jako audioknihu, protože mě ten příběh zajímá, a v autě jsem to nakonec celé naposlouchal. Je to takový podnikavý loupežník, kterému se podařilo přechytračit lidi. Ale proč mě to nebavilo číst? Babiš je šíleně nezajímavý člověk,“ srovnal prezidenta se současným předsedou vlády.

Zemana přirovnal i ke svému někdejšímu rivalovi. „Klaus je zajímavý, ale se Zemanem se to nedá srovnat. Zeman je shakespearovská figura. Z mého pohledu negativní, ale shakespearovská. To Babiš není, to je jen technokrat.“

Musel však také přiznat, že mu je současný prezident osobnostně velmi nesympatický. „Zeman je mi strašně protivný osobnostně. Myslím si, že je to strašně špatný člověk. Zlý. Asi někomu přijde vtipný, ale mně ten jeho humor připadá úplně příšerný. Je to naprosto nechutný člověk, je mi odporný úplně vším. Ale nedá se mu upřít to, že tady znovu vystavěl sociální demokracii, vyhrál volby. Kdybych byl jím, určitě se považuji za úspěšného člověka. Za vítěze. Ale je odporný,“ sdělil režisér Jan Hřebejk.

Témata:  Jan Hřebejk Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy