Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tady něco nesedí: Lže Brusel, nebo česká vláda? Kvůli auditům k Babišovi je zase dusno

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Evropská komise (EK) podle senátora Lukáše Wagenknechta sdělila, že nemá žádný dokument, který by ministerstvům bránil poskytnout Senátu vyžádané auditní zprávy, jež se týkají údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Wagenknecht to dnes oznámil na twitteru. Unijními nařízeními ministerstva zdůvodňovala, proč senátní komisi pro prošetření auditů tyto dokumenty nemohou dát. Ministerstvo financí v reakci zveřejnilo červnový dopis EK, podle něhož si komise nepřeje zveřejnění auditní zprávy.

"Komise nemá žádný dokument, který by odpovídal popisu uvedenému ve vaší žádosti," napsal 26. července Wagenknechtovi šéf generálního ředitelství pro regionální politiku Marc Lemaître. Senátor poukázal na červencové vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (ANO), podle něhož červnový dopis EK brání poskytnout audity senátní komisi. "EK říká, žádný takový dokument neexistuje. Kdo má pravdu? Netransparentnost, manipulace nebo drobná chybka," napsal Wagenknecht.

Protichůdná nesrozumitelná stanoviska EK a MF. Ministryně Schillerová tvrdí že komisi @SenatCZ nemůže kvůli dopisu EK poskytnout auditní zprávy střetu zájmů premiéra Babiše. EK říká žádný takový dokument neexistuje. Kdo má pravdu? Netransparentnost, manipulace nebo drobná chybka? pic.twitter.com/nXHdgY3w8B

— Lukáš Wagenknecht (@WagenknechtLuk) August 1, 2019

Ministerstvo dnes text červnového dopisu, který je podepsán šéfkou jednoho z auditních oddělení Ilsou Van den Abeeleovou, zveřejnilo. Stojí v něm, že "Komise nemůže dát souhlas k poskytnutí návrhu zprávy o auditu třetím stranám". Zároveň EK podle ministerstva uvedla, že "neidentifikovala ani žádný veřejný zájem na zveřejnění".

Horní komora Parlamentu před týdnem kvůli postoji ministerstev obvinila vládu z pohrdání Senátem. Babiš to odmítl s tím, že věří tomu, že ministerstva postupují v souladu s předpisy. Jimi své odmítavé stanovisko k žádosti o poskytnutí auditů zdůvodnil tuto středu Státní zemědělský intervenční fond. Schillerová také uvedla, že audity jsou důvěrné a o jejich vydání může rozhodnout pouze EK. Senátoři oponovali s poukazem na to, že jsou oprávněni seznamovat se s důvěrnými dokumenty.

Předseda komise Zdeněk Nytra (ODS) uvedl, že postoj ministerstev je v rozporu se zákonem o jednacím řádu Senátu, podle něhož ministerstva mají poskytovat horní komoře materiály pro její činnost.

Komise má do konce ledna příštího roku shromažďovat informace týkající se auditních zpráv s cílem zajistit objektivitu jejich posouzení. Měla by se rovněž zabývat chystaným stanoviskem českých úřadů k auditům a pokusit se porovnat současné auditní návrhy s dříve řešenými dotačními případy.

Babiš je podle návrhu auditní zprávy, kterou zveřejnila média, kvůli vyplácení dotací ve střetu zájmů, má stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert a jako premiér také na použití peněz EU. Premiér to opakovaně odmítá, návrh auditu nepovažuje za seriózní.

Témata:  Alena Schillerová Evropská komise (EK) Lukáš Wagenknecht Andrej Babiš Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.