reklama

Letos policisté do konce června zadrželi 109 migrantů, kteří přes Česko projížděli do dalších zemí. Převážně jsou to lidé z Iráku, Afghánistánu, Sýrie a Jemenu. Směřují především do Německa a Velké Británie.

Dnes zadrženého mladíka policisté nejprve odvezli na infekční oddělení pardubické nemocnice, protože si všimli, že má na rukou drobné puchýřky. Hospitalizace nebyla podle mluvčí nemocnice Kateřiny Semrádové nutná, lékař diagnostikoval běžnou kožní nemoc.

"S vysokou pravděpodobností se jedná o impetigo, to je poměrně běžné kožní onemocnění, které se sice může šířit poměrně rychle, je ovšem léčitelné antibiotiky. Chorobou trpí v populaci děti i dospělí," uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD) na facebooku.

Zadržený mladík o sobě později uvedl, že je mu 16 let a že pochází z Afghánistánu. Policie nyní zkoumá, zda mluvil o svém věku pravdu. Lékaři zrentgenují jeho kosti, z kterých poměrně přesně poznají věk. Čeká ho také socio-psychologický pohovor.

Policii mladík řekl, že Z Afghánistánu odešel zhruba před rokem. Pobýval v Turecku a Řecku. Do Evropské unie se dostal s pomocí převaděčů, jel v úkrytech vozidel a nákladních vlaků takzvanou balkánskou cestou.

"Dále uvedl, že policii v Evropě se záměrně vyhýbal a nikde v EU doposud nežádal o azyl. Uvedl, že o azyl nemá zájem žádat ani v České republice, jeho cílem byla údajně Francie," uvedla Janovská.

Cizinecká policie zahájila řízení o správním vyhoštění, což může zadrženému znemožnit vstup na území členských států EU až na tři roky. "Rozhodujícím hlediskem pro další postup je určení věku cizince, jemuž byl vzhledem k udávanému věku ustanoven opatrovník. Na cizince je nyní pohlíženo jako na nezletilého bez doprovodu. Bude-li prokázáno, že cizinec je dospělý, povinnost opatrovnictví ze zákona zanikne," řekla Janovská.

V Bělé-Jezové může mladík být 180 dní, pokud je mu více než 18 let, jinak tam pobude 90 dní. "Pokud se prokáže, že jeho domovská země je Afghánistán, bude tam vyhoštěn. Ale záleží na situaci v jeho domovské zemi, zda se vůbec může vrátit, na okolnostech, proč z vlasti utekl," koordinátor odboru cizinecké policie Pardubického kraje Martin Demek.