reklama

ČTK to sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Tělo nakaženého divočáka bylo zlikvidováno. Konzumace nakaženého masa, které není dostatečně tepelně zpracováno, může u lidí vyvolat trichinelózu. Ve výjimečných případech je toto onemocnění smrtelné, k poslednímu úmrtí na území ČR však došlo v 50. letech minulého století.

"K potvrzeným případům výskytu parazita u divočáků dochází velmi zřídka, ale stále se takové případy vyskytují. V roce 2018 byl v ČR zaznamenán pouze jeden výše zmíněný případ u prasete divokého, odloveného v katastrálním území Bílý Potok v Libereckém kraji. Zbývající tři pozitivní nálezy pocházejí z ulovených prasat divokých, která byla do České republiky dovezena z Maďarska," uvedl Majer. Ve Zlínském kraji byl svalovec zjištěný u odloveného divočáka naposledy v roce 2013 na Kroměřížsku.

Krajští veterináři vydali mimořádná veterinární opatření - zakázali manipulaci s černou zvěří a zvěří vnímavou na svalovce dokud nebudou mít lovci vyhovující laboratorní výsledky z odlovených zvířat. "Na trichinellu budou na základě tohoto nařízení vyšetřovány také všechny nalezené uhynulé kusy vnímavé zvěře. Opatření budou trvat tři měsíce," dodal Majer.

Svalovec u domácích zvířat parazituje nejčastěji u prasat, psů, koček a koní. U divokých zvířat se vyskytuje hlavně u divokých prasat, drobných hlodavců, lišek, nutrií, tchořů, jezevců či vlků. V Česku se problém týká hlavně divočáků, u domácích prasat se svalovec v českých chovech nevyskytuje.

Kvůli riziku choroby by měli být všichni odlovení nebo obchodovaní divočáci na nemoc vyšetřeni, podobně jako na jatkách porážená domácí prasata a koně. Letos za pololetí bylo takto vyšetřeno 71.000 divokých prasat, včetně těch, které byly do ČR dovezeny.