reklama

"Rádi bychom, aby bylo peněz v příštím období víc. Ale všichni se o ně budou prát, protože celkově budou ty peníze pro Českou republiku menší než v tomto období," uvedl. Podle Brabce by měl být ale objem financí v OPŽP v novém plánovacím období minimálně stejný. "Protože my jsme, bohužel, v tom období 2014 až 2020 dostali proti předchozí letům 2007 až 2013 významně měně peněz, v podstatě půlku. Takže OPŽP dnes hospodaří se zhruba 72 miliardami korun," řekl ministr.

Dotace půjdou kromě boje se suchem také, stejně jako nyní, na vodovody, kanalizace, likvidaci odpadů, zlepšování kvality ovzduší a na energetické úspory. Dopady klimatických změn budou v ČR podle Brabce při rozdělováním peněz v ČR prioritou. Sucho postihuje celou Evropu, i když ne rovnoměrně, protože některé státy takové problémy nemají. Dopady na Českou republiku jsou větší než v Německu a Rakousku.

"To má souvislost i s orografií (tvarem povrchu) našeho území a s tím, že jsme na samé hranicí mírného pásu, a že skutečně dopady na nás jsou větší," uvedl ministr.

Ministerstvo životního prostředí už argumentuje u Evropské komise tím, že vinou značných dopadů sucha ztrácí republika statisíce hektarů lesů. "Trend nejsme schopni zastavit, ale jen zpomalit. Budeme muset vysazovat miliardy stromů. Na podzim startujeme projekt 10 milionů stromů mimo les," uvedl.

Během několika let bude ale muset podle něj ČR obnovit stovky milionů stromů (bez přirozené obnovy). "Jsme na prahu velké změny české krajiny, nemůžeme tady nechat holiny. Obrovským úkolem je rychle zalesňovat. Budeme masivně vysazovat nové stromy," dodal ministr.