Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protest u ministerstva životního prostředí: Demonstranti ostře kritizovali Brabce

Ministerstvo životního prostředí
Ministerstvo životního prostředí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Zhruba dvě desítky lidí protestovaly dnes před budovou ministerstva životního prostředí v pražských Vršovicích. Chtěli upozornit na podle nich nedostatečný postup české vlády v boji proti změnám klimatu. Demonstranti s transparenty a vlajkami symbolicky blokovali vchod do budovy, lidi ale nechali procházet.

Část z protestujících rozvinula transparent na přístřešku ministerstva. Další se k budově přilepili vteřinovým lepidlem. Na demonstraci dohlížela policie, vše řešila domluvou. Mluvčí ministerstva Petra Roubíčková novinářům řekla, že úřad vítá nenásilnou podobu protestu.

Akci pořádalo hnutí Extinction Rebellion ČR (XR) a Limity jsme my. V posledních týdnech jde již o několikátou podobnou akci ekologických aktivistů.

Protestující jsou přesvědčeni, že na zhoršující se klimatické krizi má podíl zastaralá uhelná energetika ČR. Znepokojeni jsou sohlasem ministerstva s prodloužením těžby v dole Bílina, podle nich je v přímém rozporu s mezinárodními závazky.

Ministr Richard Brabec (ANO) má podle protestujících osobní zodpovědnost za stanovisko, které může dovolit vytěžení a spálení dalších 150 milionů tun uhlí z dolu Bílina. "Je nadmíru alibistické ignorovat vliv takového rozhodnutí na klimatickou změnu, na což upozornilo v připomínkách přes 4400 lidí. Mluvit o životním selhání je proto zcela na místě," uvedl v tiskové zprávě Maroš Prčina z hnutí Limity jsme my.

Ministerstvo podle Roubíčkové vítá nenásilnou formu protestu. Upozornila, že proti souhlasu s prodloužením těžby uhlí v povrchovém dole Bílina do roku 2035 se lze bránit právními prostředky. "Pokud účastníci nesouhlasí se stanoviskem, je možné bránit se jinou cestou než zaměstnáváním policie. To jde pak na náklady daňových poplatníků," řekla.

Protest trval asi tři hodiny. I když se ho organizátoři snažili utajit, policie o něm měla informaci předem a na aktivisty od rána čekaly asi dvě desítky policistů. Vzhledem k tomu, že demonstranti vchod nezablokovali a lidi nechali procházet, policie proti nim nezasáhla. Neřešila ani rozvinutí transparentu na přístřešku s nápisem "Ministerstvo životního selhání Richarda Brabce?", protože protestující po vyzvání místo po několika minutách opustili. S takovým řešením souhlasil i vlastník budovy.

XR je mezinárodní hnutí, které si klade za cíl urychlit hledání řešení kolem klimatické krize. Východiskem je podle něj okamžitá a razantní změna celé ekonomiky. Členové hnutí se domnívají, že vlády a samosprávy nejsou schopné klimatické otázky řešit, protože politici necítí podporu voličů. XR chce proto z klimatického problému udělat hlavní společenské téma.

Veřejnost chtějí mobilizovat nenásilnými a přímými akcemi občanské neposlušnosti malých skupin lidí, jako jsou blokády či protesty. Počítají při nich s případným zadržením policií a následným zaplacením pokuty. Na říjen hnutí plánuje blokádu v desítkách měst, v Praze by se měla konat 12. října, uvedli organizátoři. V poslední době se například tři aktivisté připoutali k budově úřadu vlády nebo se na brněnském náměstí Svobody objevili tři symboličtí oběšenci.

Témata:  Ministerstvo životního prostředí České republiky Richard Brabec EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy