reklama

Někteří, například generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, podnikatel Tomáš Chrenek, bývalý šéf Státního pozemkového úřadu Petr Šťovíček, advokát Karel Muzikář či lobbista Vladimír Johanes, se omluvili již poněkolikáté. Předsedkyně soudního senátu Helena Králová tak vyslechla pouze pět lidi, kteří mluvili dohromady zhruba hodinu. O drahých dárcích či osobních schůzkách však nic nevypověděli. Jednání soudkyně odročila na neurčito.

V kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády, čelí obžalobě z podplácení bývalý premiér Petr Nečas (ODS), jeho žena Jana (dříve Nagyová) a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Státní zástupce tvrdí, že v roce 2012 přislíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Bývalá ředitelka premiérova kabinetu Nečasová je pak obžalována také z toho, že nezdanila luxusní dary, které dostávala od podnikatelů a lobbistů.

Na dnešní den pozvala soudkyně 16 svědků, dopoledne dorazili čtyři a odpoledne má vypovídat návrhářka Beata Rajská. Státní zástupce Rostislav Bajger po jednání naznačil, že by soud měl vůči nepřítomným postupovat razantněji. Může například začít ukládat pořádkové pokuty či nechat muže předvést. "Zbývá vyslechnout ještě 40 svědků," uvedl žalobce s tím, že se tak případ může značně protáhnout.

Bajger dodal, že státní zastupitelství na výsleších všech předvolaných svědků netrvá a souhlasilo se čtením jejich dřívějších výpovědí. Předsedkyně senátu Králová ale na minulém jednání uvedla, že na přání obžalovaných bude muset osobně předvolat nejen všechny lidi, kteří na policii vypovídali jako svědci, ale i ty, kteří tam pouze podávali vysvětlení.

Dnes tak vypovídala například někdejší halová rekordmanka ve vrhu koulí Helena Fibingerová. Atletka uvedla, že se s Nečasovou seznámila, když zajišťovala halové mistrovství Evropy v atletice v roce 2015. "Já znám Janu Nagyovou jinak, než jak je vykreslována," prohlásila Fibingerová. Podle ní byla někdejší šéfka Nečasova kabinetu vzorná matka a kamarádka. K narozeninám jí dala náramek, který podle ní ale nebyl zvlášť cenný. Dále vypovídaly zaměstnankyně úřadu vlády, o darech ale nevěděly.

Odpoledne soudkyně vyslechla ještě návrhářku Beatu Rajskou. Uvedla, že Nečasová byla její klientkou a ona jí vypomáhala se šatníkem. Sháněla jí i doplňky a šperky, které se k modelům hodily, na podrobnosti si však již nevzpomněla. "Ne každá klientka má na to čas a vkus," prohlásila návrhářka. Dodala, že za doplňky si bere od zákaznic peníze v hotovosti.

Za krácení daní hrozí Nečasové až osmileté vězení. Vyšetřovatelé chtěli ženu původně obvinit z korupce. Předpokládali totiž, že dárky byly úplatky, které měly vlivným lidem zajistit udržení pozic ve státních či městských firmách nebo přístup k premiérovi. Neměli ale dostatek důkazů.

Mezi údajnými dárci figuruje kromě Beneše, Chrenka, Šťovíčka, Muzikáře a Johanese i tehdejší ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), který dnes také nedorazil, či někdejší šéf ČEPS Vladimír Tošovský. Vypovídal již miliardář Daniel Křetínský nebo bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Martin Horák.

Celková hodnota darů, které Nečasová podle obžaloby přijala a nepřiznala, činí 10,1 milionu korun a údajně zkrácená daň pak 736.000 korun. Advokát Nečasové před časem uvedl, že klientka peníze doplatila. Žena se však proti zpětnému vyměření daně brání správními žalobami. Mimo jiné jí vadí, že finanční ředitelství postupovalo až na základě usnesení státního zástupce v její trestní věci.

Také v části týkající se takzvaných trafik obžalovaní vinu odmítají. Nečas už dříve uvedl, že nikomu nic nenabízel, pouze se v době stranického volebního kongresu snažil vyřešit rozkol v ODS. Obžaloba je podle něj vykonstruovaná a nepravdivá. Příslib trafik u soudu v minulosti popřela také zmíněná trojice poslanců.