reklama

Expertní skupina se zaměří na zpracování dlouhodobé strategie a vytvoří takzvaný tematický akční plán zacílený na zlepšení podmínek bydlení obyvatel Chanova. "Tento dokument by se měl po nabytí platnosti stát dalším dokumentem města, který otevře možnost k čerpání evropských zdrojů," uvedl primátor města Mostu Jan Paparega (ProMOST).

Agentura se chce podle ředitele Davida Beňáka zaměřit na podporu zlepšení kvality bydlení, vzdělání a řešení předluženosti. "V dlouhodobém horizontu jako vhodné řešení vidíme postupný útlum sídliště a ubytování místních v bytech standardní kvality v nesegregované lokalitě," uvedl Beňák.

"Chci také zdůraznit, že do řešení situace na sídlišti by měli být ve všech fázích zapojeni místní obyvatelé, bez jejichž spolupráce není úspěšná změna možná," řekl. Na sídlišti žijí převážně Romové.

Modulové bydlení chce město představit obyvatelům sídliště na informativní schůzce. Proti tomuto typu bydlení, které připomíná kontejnerové domy ve Vsetíně, doposud vystupovalo opoziční hnutí Piráti a Zelení pro Most.

Sídliště Chanov vzniklo na konci 80. let. Obyvatelé několik domů zničili a město některé budovy už před lety dalo zbourat, další bourá postupně. V roce 2016 padly k zemi třípatrový a sedmipatrový dům.

S Agenturou pro sociální začleňování uzavřelo město memorandum o spolupráci v roce 2016. Po schválení Strategického plánu sociálního začleňování začalo město čerpat evropské peníze na různé projekty.

Náměstkyně primátora Markéta Stará (ProMOST) uvedla, že za peníze z evropských dotací se posílila sociální práce ve vyloučených lokalitách, byla spuštěna řada služeb pro rodiny s dětmi, zvýšila se kapacita poraden na řešení dluhů nebo se postavil azylový dům pro rodiny s dětmi. Vyčerpalo se přes 133 milionů korun.