reklama

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci zřejmě již tento týden obžaluje bývalého premiéra Petra Nečase. Hospodářským novinám to potvrdil státní zástupce Rostislav Bajger. V případě odsouzení hrozí Nečasovi až šestileté vězení. Stane se tak vůbec prvním českým expremiérem, kterého státní zástupci obviní.

Společně s ním by měli státní zástupci obvinit také bývalého prvního náměstka ministra zemědělství Romana Bočka a Nečasovu někdejší šéfku kabinetu a dnes manželku Janu, za svobodna Nagyovou. Tu přitom Obvodní soud pro Prahu 1 teprve minulý týden osvobodil v kauze údajného zneužívání Vojenského zpravodajství.

Podle žalobců měli tři rebelující poslanci ODS Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr přepustit své mandáty výměnou za lukrativní místa v dozorčích radách státních podniků. Konkrétně Fuksa v Českém aeroholdingu, Šnajdr v Čepru a Tluchoř měl podle Hospodářských novin získat místo v dozorčí radě ČEZ.

Rebelové Tluchoř, Fuksa a Šnajdr totiž blokovali daňové změny včetně zvýšení DPH, což ohrožovalo existenci Nečasova kabinetu. Místo nich ale ve Sněmovně usedli poslanci Miroslav Bernášek, Pavel Bohatec a Roman Pekárek, kteří daňový balíček podpořili.

Podle státních zástupců ale měli Nečas se svou šéfkou kabinetu a pozdější manželkou prostřednictvím náměstka ministra zemědělství Romana Bočka slíbit místa v dozorčích radách, pokud rezignují na poslanecké mandáty a umožní vládě přežití.

Údajně uplácení poslanci se ale postihu bát nemusí. Nejvyšší soud totiž rozhodl, že se na jejich počínání vztahuje poslanecká imunita a stíhání zastavil. Všem třem se tak následně musel stát omluvit a vyplatit vysoké odškodné.