Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 chce zřídit vyšetřovací komisi ke sporům kolem policie

Volební sjezd TOP 09 (29. 11. 2015)
Volební sjezd TOP 09 (29. 11. 2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - TOP 09 chce kvůli současné napjaté situaci uvnitř policie a sporům kolem ní zřídit vyšetřovací komisi, aby se vysvětlily kroky některých státních zástupců a policejních důstojníků, které považuje za nestandardní.

Na tiskové konferenci ve Sněmovně to po jednání výkonného výboru TOP 09 oznámil předseda strany Miroslav Kalousek. Podle TOP 09 nebyl nikdy vážnější důvod pro ustavení takové vyšetřovací komise. Strana trvá na dodržování pravidel právního státu.

TOP 09 vyzvala předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD) a ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), aby uplatnili své pravomoci i autoritu a vynutili dodržování zákonů a pravidel uvnitř policie.

"Nelze tolerovat, aby policejní úředníci nepostupovali podle zákonů a místo toho volili veřejné osočování a rozpoutávání mediální hysterie," prohlásil Kalousek. Podle něj to nelze vidět jinak než jako pokus o puč uvnitř policie.

Spory uvnitř policie se vyostřily poté, co v pondělí ředitel ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z úniku informací v případu, kde jde o stamiliony.

Témata:  TOP 09 Policie ČR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy