reklama

Někde platíte jen za určité úseky dálnic, jinde jsou zpoplatněny celé a v některých zemích po vás budou chtít poplatek třeba i za průjezd tunelem. Jedno je ale ve všech zemích stejné - pokud vyjedete bez platné známky, hrozí vám přísná pokuta.

Přehled cen mýtného a dálničních známek ve vybraných evropských zemích sestavil Ústřední automotoklub (ÚAMK).

Maďarsko

Maďarsko používá systém elektronických vinět, které jsou navíc určeny (pokud jde o vozidla do 3,5 tuny hmotnosti) pro konkrétní dálnice D1M a D1. Elektronické známky vystavené na konkrétní vůz a jeho státní poznávací známku lze zakoupit například v centrále ÚAMK v Praze 4 nebo v Brně na Okružní ulici. Existuje samozřejmě i možnost zakoupení viněty prostřednictvím internetu nebo na hranicích.

V Maďarsku je platba za použití dálnic kontrolována pomocí kamerového systému. Pokud se po nich vydáte bez zaplacení e-viněty, hrozí vám pokuta 50 eur a zaplacení za danou známku.

Rakousko

Rakouští policisté už dva roky kontrolují dálniční známku i v krátkém úseku dálnice A12 mezi hranicí s Německem a výjezdem na Kufstein. Stále kolují mýty, že zde pokuty nehrozí, ale opak je pravdou. Kontrolu dálničních známek obvykle provádí zaměstnanci firmy Asfinag, která se v Rakousku stará o údržbu silnic a dálnic.

Známky se kromě elektronického systému namátkově "na živo" kontrolují kdekoli. Oblíbená místa jsou například na odpočívadlech mezi Salcburkem a Lincem a také za Innsbruckem. Pracovníci firmy Asfinag občas svedou veškerou dálniční dopravu do jednoho pruhu a při pomalém průjezdu kontrolují viněty.

Pokud vás načapají bez známky, u osobního auta obvykle zaplatíte 120 eur, v případě motocyklů 65 eur. Sankce za neoprávněnou manipulaci se známkou je dvojnásobná. Nejvyšší možná pokuta může dosáhnout v přepočtu až na 80 tisíc korun. Pokud nemá hříšník na zaplacení, může mu policista sejmout z vozu státní poznávací značky do doby vyřízení pokuty.

Řidiči projíždějící Rakouskem budou letos muset sáhnout hlouběji do svých peněženek. Kromě zdražení dálničních známek stoupnula i cena mýtného na vybraných úsecích dálnic a silnic.

O 50 centů se zvedl poplatek za průjezd po Tauernské dálnici A10. Nově tam zaplatíte 11,50 Eur. Stejné zvýšení cen vás nemine při průjezdu tunelem Arlberg a Gleinalm. O 20 centů se zvedla cena za průjezd tunelu Karawanken mezi Slovinskem a Rakouskem. Nově se k platbě za průjezd Pfänderského tunelu (8,80 Eur) u Švýcarského Bodamského jezera musí pořizovat i rakouská dálniční známka, cesta se tak prodraží. Dražší je i průjezd po silnici přes průsmyk Grossglockner. Loni jste za průjezd zaplatili 29 Eur a letos rovných 35 Eur.

Slovensko

Na Slovensku letos poprvé zavedli elektronické dálniční známky. Na prodejním místě nebo přes internet si zaplatíte desetidenní, měsíční nebo roční vinětu. Zadáte poznávací značku automobilu a dostanete potvrzení o zaplacení, které nemusíte mít ve voze, ale odborníci ÚAMK to vřele doporučují.

SPZ je zaevidována a kamerový systém ji při průjezdu kontrolním stanovištěm rozpozná a porovná s databází. Pokud vozidlo nemá zaplaceno, řidiči přijde domů automaticky pokuta. Ta může být až 500 eur, v přepočtu asi 13 900 Kč.

Slovinsko

Také na slovinských dálnicích je nezbytné mít platnou vinětu. Oproti zbytku Evropy je tady ale jeden zásadní rozdíl - nejlevnější dálniční známka není na 10 dnů, ale jen 7. To může zkomplikovat život těm, kteří jedou na týdenní dovolenou. Při návratu domů se tak mohou vracet bez platné známky. Tento fakt přirozeně policie kontroluje a pokutuje.

Nejvyšší postih může činit 800 eur (21 600 korun). Slovinská policie zároveň uplatňuje postup, aby snížila počet v zahraničí vymáhaných pokut, kdy se při platbě na místě bloková pokuta snižuje o polovinu.

Švýcarsko

Švýcarsko je v Evropě raritou, zavedlo totiž jediný možný dálniční kupon, a to s roční platností. Cena za kupon je 40 franků (asi 1000 korun). Známka musí být vylepena na vnitřní straně čelního skla (na levém kraji skla či za zpětným zrcátkem). U přívěsů a motocyklů na lehce přístupném, nevyměnitelném dílu.

Nalepení kupónu je přípustné pouze přímo na čelní sklo. Použití lepící pásky, folie nebo dalších pomocných prostředků není tolerováno a je trestáno v souladu s právními předpisy. Za jízdu bez dálniční známky hrozí řidiči pokuta 190 eur (5130 korun) a musíte zakoupit platnou dálniční známku.

Francie

Ve Francii zdražili průjezd tunelem pod horou Mount Blanc. Loni jste tam mohli projet za 40,90 eur a letos si připlatíte lehce přes 3 eura (44 Eur). Podobné zdražení očekávejte u tunelu Fréjus, tento rok je poplatek za průjezd 44,20 eur. Zdražení se nevyhnul ani Eurotunel. Tam si na jedné cestě v průměru připlatíte 30 eur.

Bulharsko

V Bulharsku došlo k prodloužení dálniční sítě a tím i k výraznému zdražení poplatků za průjezd po zpoplatněných komunikacích. Týdenní známka vás nově vyjde na 15 bulharských levů (207 korun), měsíční na 30 (414 korun) a roční na 97 levů (1338 korun). Jedná se o zvýšení cen o téměř 40 %.