Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jurečka chce propagovat české potraviny. Plánuje speciální fond

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo zemědělství chce založit marketingový fond, který by měl propagovat české potraviny. Resort počítá s tím, že posílání peněz bude pro zemědělce, potravináře i obchodníky povinné.

Marketingový fond by mohl být spuštěný nejdříve v roce 2018. Výše příspěvku zatím není známá. K penězům od podnikatelů by měl přispívat svými zdroji také stát. "Základní prvky fungování a realizace činnosti marketingového fondu vycházejí z předpokladu povinného odvodu (příspěvku) všech dotčených subjektů, tj. zemědělců, potravinářů a obchodníků," uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Po zavedení fondu volají hlavně producenti potravin. Cílem fondu by měla být propagace kvality českých zemědělských produktů a potravin. Zatím není jasné, podle čeho se budou odvody určovat u jednotlivých komodit, či zda nebudou z povinnosti přispívat vyčleněni malí producenti a obchodníci.

Ministerstvo již nyní podporuje značky kvality Klasa a Regionální potravina. V dubnu skončil tendr na propagaci značky Klasa, za dvouletou propagaci stát zaplatí 298 milionů korun.

Od příštího roku začne platit novela, která zakazuje označování logy odkazujícími na Českou republiku, pokud nebude potravina vyrobena v tuzemsku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně 75 procent.

Témata:  Ministerstvo zemědělství České republiky potraviny obchody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy