Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Destabilizace školství? Klaus mladší kritizuje novelu, ředitelé prý budou kouzlit s tabulkami

Václav Klaus ml. s přítelkyní
Václav Klaus ml. s přítelkyní
Foto: Korzo

Praha – Vládní novelu týkající se úpravy pravidel financování regionálního školství ostře kritizuje opoziční ODS. Současný systém je podle strany spravedlivý, změny v něm ale prý povedou k destabilizaci školství.

Expert ODS na školství Václav Klaus mladší novinářům řekl, že současný systém, kdy dostávají školy od státu peníze podle počtu žáků, považuje za logický a spravedlivý.

„Po rozvratu normální výuky inkluzí přistupuje ministryně Valachová k rozvratu financování škol. Jedná se o ‚finanční inkluzi'. Tedy postavení na hlavu základních a logických pilířů systému. Dosavadní platba ‚na žáka', která byla ve všech ohledech logická a spravedlivá, se změní zejména na dotace na učitele a hodiny. Jedná se v jádru o stejný systém jako za komunismu, ale teď není tak silná centrální autorita. To znamená, že se systém rozpadne a budeme svědky podobných krizových scén jako ve zdravotnictví. Systém bude výhodný pro ty, kteří rádi upravují tabulky a výkazy k obrazu svému bez ohledu na realitu," vysvětluje expert ODS pro oblast školství Václav Klaus ml.

„Ministryně Valachová pokračuje v rozvracení českého školství. Financování škol je potřeba změnit, ale ne takto. Místo jednoduchého a spravedlivého příspěvku na žáka Valachová zavádí komplikovaný systém s koeficienty a parametry, který bude nepřehledný a neefektivní. Bude znamenat další administrativní zátěž. Potřebujeme jít úplně jinou cestou, toto je krok zpátky," řekl předseda ODS Petr Fiala.

Novelu školského zákona se změnou financování regionálního školství dnes poslanci projednávali v prvním čtení. Reforma se bude týkat mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol, konzervatoří a školních družin, které zřizují kraje nebo obce. Financování soukromých a církevních škol má zůstat stejné.

Od školního roku 2018/2019 by školy podle návrhu neměly být financovány pouze podle počtu žáků, ale na základě počtu odučených hodin, který vyžaduje daný vzdělávací program. Maximální rozsah určí ministerstvo školství.

Témata:  školství Václav Klaus ml. ODS

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy