Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko má on-line databázi nalezených věcí, využívá ji už 30 institucí

Práce s PC, ilustrační fotografie
Práce s PC, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - V Česku zahajuje provoz bezplatná on-line databáze nalezených věcí. Služeb portálu eztraty.cz nyní využívá 30 subjektů a institucí.

Podle odhadu společnosti se v Česku ročně ztratí asi 120.000 věcí, k majitelům se jich vrátí zpět méně než desetina. Nová služba má ambici podíl zvýšit. "Evidovaných nálezů je tam v tuto chvíli už kolem dvou a půl tisíc, což je docela úspěch, systém běží zhruba čtvrt roku. A samozřejmě pořád přibývají další partneři," uvedl mluvčí projektu Ondřej Šrámek.

Všechna partnerská místa podle něj mají registraci i vedení a správu profilu zdarma. Zdarma je i vyhledávání. Zpoplatněné jsou tzv. vrátilky. Základem je speciální kód, který se nalepí na věc ve formě malého štítku a díky němu je pak dohledání majitele jednoduché. Štítek lze nalepit téměř na vše - brýle, hodinky, mobil, flash disk či deštník. Z kódu ale nelze poznat jméno ani adresu majitele. Portál nabízí také placenou službu "Bezpečné vracení klíčů".

Databáze má dvě části. První obsahuje informace a fotografie nálezů vložených do databáze nálezci nebo obecním úřadem. Druhou část tvoří databáze věcí, které si jejich majitelé chrání proti ztracení pomocí štítků.

Myšlenka založit centrální databázi nalezených věcí vznikla tak, že jeden ze zakladatelů při jízdě na motorce ztratil klíče. Protože jejich hledání bylo komplikované, rozhodl se vymyslet systém, díky kterému by bylo jejich nalezení jednoduší.

Témata:  internet počítače

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy