Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská unie chce Čechům zakázat "ř"? Ve skutečnosti je to jinak

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Čas od času se na různých internetových serverech objeví neuvěřitelně vypadající informace. Některé se později ukáží jako pravdivé – i přes to, jak fantaskně zní. Vetšinou jde však o překroucené nebo zcela vymyšlené zprávy, takzvané hoaxy. Jedna taková teď zmátla velkou část Čechů.

Server pravdive-zpravy.cz vydal článek, ve kterém se píše, že „Evropská lingvistická rada spadající pod EU jednohlasně rozhodla, že od letošního července ruší písmeno Ř." Argumentuje prý tím, že „téměř nikdo tohle písmeno v Evropě nepoužívá a pro každého, kdo neovládá češtinu, je jeho výslovnost extrémně obtížná. ELR chce zjednodušit komunikaci tím, že problematické znaky a hlásky bude postupně eliminovat".

Server také cituje smyšleného lingvistu, který uvedl, že změna zpočátku bude dělat problémy, ale že už změny proběhly i v jiných zemích unie, kde si na touž lidé zvykli. Problémy by prý mohli vznikat zejména u křestních a místních jmen.

Zrušení Ř je jen první krok

Odstranění problematického písmene má ale podle ssrveru ještě jeden důvod. „Evropská unie chce pečlivě sledovat reakce Čechů a podle toho urychlit, oddálit, nebo třeba i úplně zastavit snahu odstranit E s háčkem. Jeho eliminace sice není na pořadu dne, ale v roce 2020 by mělo na půdě europarlamentu proběhnout další jednání Evropské lingvistické rady a je velká šance, že se bude probírat i tenhle český potížista. 'Odstranění E s háčkem by byl ovšem zásadní zásah do našeho jazyka a jeho úprava by musela být skutečně revoluční. Veškeré snahy zrušit toto písmenko tak hodláme vetovat a bojovat proti nim všemi prostředky,' slibuje Měch," píše server.

Zprávy je chytily i některé další servery, které zprávu rozšířily dál. „Dostala jsem před pár dny email, ve kterém mi jedna má známá přeposlala další ze zaručených zpráv o EU, kterými hýří internet. Nadpis vypadal přímo hrozivě: Evropská unie rozhodla o nás bez nás! Neuvěřitelné! Čeká češtinu revoluce? EU chce zrušit písmeno Ř! Prý kvůli zjednodušení..." píše na stránkách ČSSD europoslankyně Olga Sehnalová.

Europoslankyni děsí, že lidé uvěří všemu

Známá, která ji na zprávu političku upozornila, prý dopsala, že se nediví čím dál větší nechut ílidí k EU. „Nechala jsem prověřit zdroj této vskutku neuvěřitelné zprávy. Je jím jeden recesistický server, kde najdeme i další 'zprávy' typu: 'Tibetskou vlajku v Riu ponese Miroslav Kalousek, potvrdil ho Dalajlama' nebo že v červnu vyprší evropské kvóty na jméno Kuba a Honza nebo že se porouchaly boží mlýny, ale politici nechtějí dát peníze na jejich opravu... a podobné nesmysly a la apríl nebo Radio Jerevan," vysvětluje Sehnalová.

Podobné zprávy prý sice považuje za vtipné, přesto ji prý děsí, že jsou lidé ochotni tomu věřit. „Mohu nad tím kroutit hlavou, na druhou stranu to docela vypovídá i o obrazu Evropské unie samotné. Lidé totiž věří, že i to je možné... Všechny evropské instituce po Brexitu řeší, jak s lidmi lépe komunikovat. Různých nesmyslů, co všechno chystá Evropská komise, koluje po internetu mraky a šíří se jako lavina. Opakovaně jsem upozorňovala zastoupení Evropské komise v České republice, že by jim měla věnovat větší pozornost a uvádět je na pravou míru. Pokud si myslí, že má důležitější věci na práci, tak s tím sice mohu souhlasit, ale Brexit ukázal, že je, bohužel, nejde ignorovat," varuje europoslankyně.

Témata:  EU Olga Sehnalová hoax

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy