Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Puč v Turecku je jasné varování pro NATO i EU, tvrdí Fiala

Petr Fiala
Petr Fiala
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - K pokusu o vojenský převrat v Turecku se dnes vyjádřila také česká opozice. Podle ní je situace varováním pro celou Evropu i Severoatlantickou alianci.

"Vzhledem k situaci není možné, aby se nadále uvažovalo o vízové liberalizaci s Tureckem a měly by být pozastaveny i unijní přístupové rozhovory," uvedl předseda opoziční ODS Petr Fiala.

Fiala věří, že se v Turecku co nejdřív obnoví ústavní pořádek a turecká politická reprezentace bude postupovat v souladu s principy právního státu a s respektem k občanským svobodám.

Pokus o státní převrat propukl v Turecku v pátek pozdě večer, stojí za ním část armády. Turečtí vládní činitelé tvrdí, že se jim podařilo puč potlačit. Boje se odehrávaly především v metropoli Ankaře a v Istanbulu, který je častým turistickým cílem.

Čtyři čeští vojáci působící v Turecku jsou po nočním pokusu o puč v pořádku. Tři pracují na velitelství NATO v Izmiru, jeden na velvyslanectví.  Ministerstvo obrany situaci monitoruje, kvůli její nepřehlednosti ale považuje komentáře za předčasné.

Témata:  Turecko Petr Fiala ODS vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy