reklama

"Piráti jako strana, která usiluje o reformu kopírovacího a informačního monopolu, opět narážejí na zkostnatělost současného pojetí autorského práva. Podobné žaloby jsou jedním z důvodů, proč na celém světě pirátské strany vznikají. Pirátská strana přeci nepoužila spot za účely komerčního obchodu, a ochranné známky se na něj tak z podstaty věci nemají vztahovat," uvedl na dotaz ČTK předseda strany Ivan Bartoš.

Strana před krajskými volbami v roce 2012 připravila animovaný klip "Vypustíme kaprům rybník", v němž použila stavebnicové figurky. Ve vodě plavaly ryby, které měly představovat velké politické strany. Dvojice postaviček - "kmotrů" - je krmila tisícikorunami. Poté se objevila figurka piráta, který úplatkáře vyhnal, ryby vylovil a jednu z nich udeřil palicí.

O omluvě rozhodl předloni pražský městský soud. Případ pak řešil ještě vrchní soud i Nejvyšší soud. Strana se hájila tím, že verdikt zasahuje do jejího práva na svobodu projevu. Vyjádřila také názor, že ochrana nehmotných statků musí mít určité hranice. Firma Lego naopak zdůrazňovala, že si nepřeje být jakkoliv spojována s politikou.

Dnes piráti uvedli, že předchozí rozsudky vůbec neberou v úvahu kontext celé situace, v které hraje zásadní roli dlouhodobý a všeobecně známý program strany. Po sedm let své existence v rámci politického aktivismu pojetí autorského práva tematizuje a paroduje. Skrze postavičky tak prezentovala své základní ideje, mezi které patří také svoboda informací.

Předběžné opatření, které vynutilo stažení spotu, a následnou žalobu vnímají piráti jako zásah do svobody projevu, jež smí být dle Listiny základních lidských práv a svobod a Evropské úmluvy o lidských právech omezena jen tehdy, když je to v demokratické společnosti nezbytné. Piráti v tomto smyslu považují požadavky společnosti Lego za nepřiměřené.